Ministarka Vujović posetila Kruševac: Najavila izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom (FOTO)

21.03.2022

22:24

0

Novi regionalni centar rešiće problem upravljanja komunalnim otpadom za Grad Kruševac, ali i Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Ćićevac i Blace

Ministarka Vujović posetila Kruševac: Najavila izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom (FOTO)
Irena Vujović - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je danas u Kruševcu sa građanima Srnja i Jasike o efektima i značaju modernog regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom "Kruševac - Srnje", čija izgradnja uskoro počinje.

Novi regionalni centar, kako je navela, rešiće problem upravljanja komunalnim otpadom za Grad Kruševac i četiri opštine Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Ćićevac i Blace.

Vujović je naglasila da su regionalni i reciklažni centri izuzetno važni, jer je to ono što nedostaje Srbiji.

- Ovim projektom, za čije sufinanisiranje je ministar Momirović prošle godine potpisao ugovor sa Nemačkom razvojnom bankom, omogućiće se izgradnja regionalnog centra po evropskim standardima - rekla je Vujović i dodala da je važna i kompletna sanacija nesanitarne deponije u Srnju.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Ministarka je rekla da je u razgovoru sa građanima saznala sa kakvim se problemom susreću poslednjih 40 godina.

Vujović je dodala da će u okviru projekta biti izgrađene i transfer stanice za pretovar otpada u lokalnim samoupravama koje gravitiraju ka centru, a kroz projekat će biti obezbeđena i dodatna opremu.

- Uspostavljanje reciklažnog centra omogućiće primenu principa cirkularne ekonomije, kako bismo od otpada dobijali novu upotrebnu vrednost, što je od suštinskog značaja za budućnost - rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

U Kruševcu se, kako je navela, sprovode i drugi zeleni projekti, na konkursu Ministarstva ove godine odobrena sredstva za zamenu kotla u Osnovnoj školi "Stanislav Binički", a uspešno je realizovan projekat pošumljavanja.

Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Tokom posete Kruševcu, Vujović je sa gradonačelnicom Jasminom Palurović potpisala i ugovore na osnovu kojih će Ministarstvo zaštite životne sredine dodeliti Kruševcu na korišćenje nove kante i kontejnere, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike