Dan kada je Jugoslavija pristupila Trojnom paktu: Sporazum koji je mogao da sačuva Kraljevinu oboren je posle samo dva dana! (FOTO)

25.03.2022

05:38

0

Autor: 24sedam

Što se slova na papiru tiče, Jugoslavija je mogla da bude zadovoljna. Dobila je povlašćeni status članice Pakta

Dan kada je Jugoslavija pristupila Trojnom paktu: Sporazum koji je mogao da sačuva Kraljevinu oboren je posle samo dva dana! (FOTO)
Copyright Vikipedia

Na današnji dan 1941. godine Kraljevina Jugoslavija potpisala je sporazum o pristupanju Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana. 

Protokol su u Beču potpisali predsednik vlade Dragiša Cvetković i ministar spoljnih poslova Aleksandar Cincar-Marković s jedne strane, a ministar spoljnih poslova Rajha fon Ribentrop, italijanski ministar spoljnih poslova grof Ćano i japanski ambasador general Ošima s druge strane.

Sporazum je potpisan u dvorcu Belvedere, u Beču, koji je, kao mesto potpisivanja, odabrao Hitler iz bezbednosnih razloga. 

U to vreme Beč je, za razliku od Berlina bio van dometa britanskih bombardera, mada je oko dvorca Belvedere bilo postavljeno nekoliko protivavionskih topova radi sigurnosti.

Belvedere je kao letnju rezidenciju podigao princ Eugen Savojski, koji se u istorijskom pamćenju zadržao kao oslobodilac Beograda od Osmanlija 1717. Dvorac je potom bio i rezidencija prestolonaslednika Franca Ferdinanda, odakle je krenuo na put u Bosnu 1914. I zbog jednog i zbog drugog, barokni dvorac usred Beča imao je tako simboličku vrednost za jugoslovensku delegaciju, a posebno za jugoslovenskog ambasadora u Berlinu Ivu Andrića.

Jugoslavija se pristupanjem Trojnom paktu našla u taboru sa zemljama jugoistočne Evrope koje su mu već pristupile: Mađarskom, Rumunijom, Slovačkom  i Bugarskom. 

U posebnoj pismenoj noti predsedniku jugoslovenske vlade Ribentrop je u ime nemačke vlade i u saglasnosti s vladama sila Osovine izjavio da vlade sila Osovine neće tokom rata uputiti zahtjev da se odobri prolaz i prevoz transporta trupa preko jugoslovenske teritorije, a u drugoj noti, samo u ime nemačke vlade, potvrdio da će u svako doba respektovati suverenitet i teritorijalni integritet Jugoslavije.

24sdam/Ivan Pavlović
 

 

Potom su razmenjene posebne nemačke i italijanske note, a kao odgovor na njih jugoslovenske potvrdne note kojima je Jugoslaviji potvrđen poseban status unutar Pakta. On se sastojao od: nemačkog i italijanskog priznavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jugoslavije, odricanja Italije i Nemačke od jugoslovenske vojne pomoći, osim ako jugoslovenska vlada ne odluči da je u njenom interesu da uzme učešća u vojnim operacijama sila Osovine, i izjave da vlade članice Pakta neće od Jugoslavije zahtevati da dozvoli prolaz ili prevoz trupa preko jugoslovenske državne teritorije.

Uz to prilikom novog određivanja granica na Balkanu vodiće se računa o interesu Jugoslavije za teritorijalnu vezu sa Egejskim morem, proširivanjem njenog suvereniteta na grad i luku Solun.

Što se slova na papiru tiče, Jugoslavija je mogla da bude zadovoljna. Dobila je povlašćeni status članice Pakta.

Dva dana kasnije knez Pavle je državnim udarom zbačen sa vlasti a pristupanje paktu je poništeno i Jugoslavija je uvučena u Drugi svetski rat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike