Moći ćemo u još jednu zemlju: Belgija ukida gotovo sve epidemiološke mere

07.03.2022

14:22

0

Maska će ostati obavezna jedino u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama

Moći ćemo u još jednu zemlju: Belgija ukida gotovo sve epidemiološke mere
ATA Images/Antonio Ahel/Pixabay

Dve godine nakon proglašenja vanrednog epidemiološkog stanja i ulaska u karantin, Belgija od danas ukida gotovo sve epidemiološke mere ukljucujući i obavezu nošenja maski i kovid propusnice.

U Belgiji danas prestaje da važi obaveza nošenja maski na javnim mestima uključujući prodavnice i škole, sa izuzetkom zdravstvenih ustanova i javnog transporta.

Belgijske vlasti napominju da iako je obaveza nošenja maski ukinuta, one su ”preporučene” na mestima gde se ne može održavati bezbedna distanca.

Od danas prestaje i upotreba kovid propusnica, kao dokaza o vakcinaciji ili negativnom testu, koje su bile neophodne za ulazak u sve ugostiteljske i sportske objekte kao i institucije kulture.

Ukinuto je i ograničenje vremena rada ugostiteljskih objekata, a ponovo su dozvoljeni maksimalni kapaciteti pozorišta, bioskopa i koncertnih dvorana.

Belgija takođe popušta i restrikcije na putovanja, tako da će od 11. marta u zemlju moći da se uđe bez obaveznog formulara za putovanja u slučaju da ste potpuno vakcinisani.

Formular ostaje obavezan za one koji u Belgiju dolaze iz treće zemlje koja nije na EU listi epidemiloški bezbednih zemalja, a zabrana ulaska u zemlju ostaje na snazi za neesencijelna putovanja državaljana trećih zemalja koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili oporavku od kovida kao i za putnike iz visoko rižičnih zemlja za koje se utvrdi pojava nove varijante virusa.

Do ukidanja epidemioloških mera u Belgiji dolazi nakon značajnog poboljšanja epidemiološke situacije u zemlji.

Bliži li se ukidanje i kod nas?

Sednica kriznog štaba biće u četvrtak u 16 sati, navode mediji, a na stolu će biti ukidanje kovid propusnica, a i karantina za kontakte zaraženih koji nemaju zeleni sertifikat.


Početkom marta broj novozaraženih pao je ispod 6.000 na dnevnom nivou, a na bolničkom lečenju od posledica infekcije korona virusom nalazi se manje od 2.000 ljudi.

Prosečan broj osoba koje umiru svakog dana od virusa smanjio se za 37 odsto na 20, čime je ukupan broj umrlih od početka pandemije u Belgiji prešao 30.000.

Ovo je peta po redu zemlja u koju će srpski turisti uskoro moći da putuju. Pre nje, granice su otvorile Italija, Kipar, Austrija i Grčka.

Sve o pravilima putovanja u ove zemlje pročitajte OVDE.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug