Korona ulazi u treću godinu postojanja, a šta kažu zvanične brojke? Milioni života izgubljeni zbog zloćudnog virusa!

08.03.2022

06:07

0

Stope smrtnosti širom sveta i dalje su najviše među ljudima koji nisu vakcinisani protiv virusa

Korona ulazi u treću godinu postojanja, a šta kažu zvanične brojke? Milioni života izgubljeni zbog zloćudnog virusa!
22 penzioneri koronavirus korona virus kupovina prodavnica mondo goran sivački (13) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Zvanični globalni broj smrtnih slučajeva od COVID-19 premašio je šest miliona.

Prekretnica, koju je zabeležio Univerzitet Džons Hopkins, najnoviji je tragični podsetnik na neumoljivu prirodu pandemije čak i kada ljudi skidaju maske, putovanja se nastavljaju i preduzeća se ponovo otvaraju širom sveta.

Udaljena pacifička ostrva, čija ih je izolacija štitila više od dve godine, upravo se bore sa svojim prvim epidemijama i smrtima, podstaknutim zaraznijom varijantom omikron.

Hong Kong, u kome se broj smrtnih slučajeva povećava, testira svoju celokupnu populaciju od 7,5 miliona tri puta ovog meseca dok se drži strategije "nulte COVID-19" u kontinentalnoj Kini.

I uprkos svom bogatstvu i dostupnosti vakcina, Sjedinjene Države se same približavaju brojci od milion prijavljenih smrtnih slučajeva.

Stope smrtnosti širom sveta i dalje su najviše među ljudima koji nisu vakcinisani protiv virusa, rekao je Tiki Pang, gostujući profesor na medicinskom fakultetu Nacionalnog univerziteta u Singapuru i kopredsedavajući Azijsko-pacifičke imunizacione koalicije.

- Ovo je bolest nevakcinisanih – pogledajte šta se trenutno dešava u Hong Kongu, zdravstveni sistem je pretrpan. Velika većina smrtnih slučajeva i teških slučajeva je u nevakcinisanom, ranjivom segmentu stanovništva.

Svetu je trebalo sedam meseci da zabeleži prvi milion smrtnih slučajeva od virusa nakon što je pandemija počela početkom 2020. 

Četiri meseca kasnije umrlo je još milion ljudi, a isto toliko je umiralo svaka tri meseca od tada, sve dok broj smrtnih slučajeva nije dostigao 5.000.000 u krajem oktobra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike