Svetski, a naše: Tim iz Srbije napravio video-igru za rehabilitaciju od teških bolesti! (VIDEO)

05.03.2022

07:30

0

Uređaj je platformski nezavisan i može da radi na bilo kom računaru, telefonu i na svim operativnim sistemima

Svetski, a naše: Tim iz Srbije napravio video-igru za rehabilitaciju od teških bolesti! (VIDEO)
neuroblast6 - Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Multipla skleroza od koje je obolela Marija Grujić, kod nje i njenog izabranika Marka pobudila je želju da se bore, i to ne samo za sebe, nego za sve ljude koji dele sličnu sudbinu kao ona. U tome su im se pridružili ljudi koji im na razne načina pomažu, a rezultat te borbe je "NeuroBlast", uređaj za postrehabilitaciju osoba koje boluju od multiple skleroze i cerebralne paralize.

- Ubrzo nakon porođaja 2017. godine dijagnostikovana mi je multipla skleroza. Skoro pet godina se porodično borimo sa ovom intenzivnom i iscrpljujućom bolešću - započinje svoju priču Marija Grujić.

Kako kaže, rehabilitacija uređajem "NeuroBlast" bazira se na neuroplastičnosti, tačnije na tome da oštećenu funkciju jednog dela mozga može preuzeti druga grupa neurona stvarajući nove nervne puteve, odnosno sinapse između njih. Kada se spominje neurorehabilitacija, Marija napominje da je to ponavljanje pokreta oštećenih ekstremiteta uz vizuelnu stimulaciju, tj. uz video-igre.

- Mi želimo da podignemo svest o važnosti rehabilitacije i vežbanja kod osoba obolelih od multiple skleroze. Uz lečenje medikamentima važno je sprovesti adekvatnu i redovnu rehabilitaciju, koju treba započeti odmah po spoznaji dijagnoze - rekla je Grujićeva.

Pre godinu i po, Mariji se stanje pogoršalo. Tada je odlučila da ode na nišku kliniku koja se bavi rehabilitacijom na bazi neuroplastike.

24sedam/Ivan Mitić
Marija Grujić

- Za šest nedelja, koliko sam bila na klinici, stanje mi se prilično poboljšalo. Međutim, nakon nekoliko meseci primetila sam da mi se stanje vraća na staro, kao pre odlaska na kliniku. Tako da je ovaj tip rehabilitacije prilično uspešan, ali za potpuni učinak potreban je kontinuitet. Ekonomski i praktično, skoro je neizvodljivo biti redovan pacijent na klinikama ovog tipa. Shvatili smo da postoji potreba za uređajem koji bi bio mnogo pristupačniji, koji bi radio na istom principu, a koji biste mogli da koristite u svom domu - rekla je ona.

Objašnjava da je uređaj platformski nezavisan, što znači da može da radi na bilo kom računaru, telefonu i na svim operativnim sistemima, kao i da poseduje i telemetriju koja će korisniku omogućiti da prati svoj napredak. Akcenat su stavili na interakciji između dva korisnika, što sa istog računara, što putem interneta.

24sedam/Ivan Mitić
 

- Za mene je to veliki benefit ovog proizvoda, jer mi imamo dete od pet godina. On je odrastao uz to da mama ne može da ga vodi napolje, u parkić, na vožnju biciklom, u šetnju... Mama je zadužena za ove dosadnije stvari kod kuće, ali sa ovim uređajem to se malo promenilo, jer je mama postala glavni junak za gejming. On može "NeuroBlast" da stavi na bilo koji ekstremitet, dok ja vežbam svoje oštećene - naglasila je Marija. 

Ona bi posebno izdvojila decu sa dečjom paralizom kojoj će "NeuroBlast" dosadnu i svakodnevnu rehabilitaciju učiniti bar malo zanimljivijom.

Zajedno sa svojim mužem Markom i Andrejem Kravčukom prisustvovala je manifestaciji "Dubai Expo", na kojem su predstavili svoj proizvod.

- Uključen sam u startap ekosistem i priključio sam im se na ovom putu. Neke grantove smo dobili, neke nismo. Taj novac nam je pomogao da ubrzamo ceo proces od ideje do finalnog rešenja, odnosno ka pravljenju gotovog proizvoda. Takođe, naše najskorije dostignuće je da smo jedni od dobitnika granta Katapult, što nam mnogo znači. Ono što je bitno je da je ceo taj ekosistem prepoznao "NeuroBlast" kao kvalitetan, inovativni proizvod i uvideo njegov značaj - izjavio je Kravčuk za 24sedam.

24sedam/Ivan Mitić
 

 

Kako kaže, "NeuroBlast" bi trebalo da do kraja godine bude na tržištu, a okvirna cena će biti u rangu cene jednog premijum telefona.

Marijin muž Marko Grujić je programer, pa je više uključen u tehničku stranu uređaja.

- Ovo je prva visokobudžetna video-igra i njen razvoj je i dalje u toku. Trenutno, ovo što imamo je demo verzija. Cilj je da napravimo interakciju korisnika i da ga motivišemo da sve više igra. Sam uređaj koji se stavlja na ekstremitet komunicira sa kompjuterom preko blututa i prenosi pokrete. U igrici ima više senzora, a takođe se uzima u obzir i telemetrija o pokretima korisnika. Igra ima više nivoa i scenarija, jer svaki oboleli ima drugačije potrebe. Tako da moramo da prilagodimo igru tome da se scenariji menjaju, kao i težine. U "NeuroBlast" su uključeni sam proizvod, igrice, kao i onlajn platforma putem koje su korisnici povezani - rekao je Grujić.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike