Šta je najteže u ovom trenutku i čemu da se nadamo? Doktor Kon se oglasio i otkrio važne detalje oko korone

01.03.2022

21:40

0

Na pitanje kada možemo očekivati trocifrene brojeve kada je reč o novozaraženima na dnevnom nivou, Kon je rekao da se to može očekivati u drugoj polovini marta ili pred kraj marta, ali da sve zavisi od toga kako će se situacija odvijati

Šta je najteže u ovom trenutku i čemu da se nadamo? Doktor Kon se oglasio i otkrio važne detalje oko korone
ATA Images/Antonio Ahel

Epidemijska situacija u Srbiji je nesigurna, ocenio je epidemiolog Predrag Kon i dodao da je dobro što imamo pad u broju novih slučajeva korona virusa, ali da i dalje nije vreme za ukidanje mera.

- Još uvek imamo više desetina umrlih svakog dana. Taj broj je danas, prvi put posle dužeg vremena, ispod 40 što je na neki način lepa vest u odnosu na veće brojeve koje smo imali ranije, ali je to još daleko od toga da možemo da kažemo da je situacija stabilna ili povoljna - rekao je Kon za Tanjug.

Naveo je da smo i dalje u padu po broju novoobolelih i da će, ako ostane tako, biti veoma dobro i dodao da se tokom ove nedelje može videti koliko otvaranje škola i povratak sa zimskog raspusta ima uticaj na ukupno zaražavanje.

- Došlo je do zaražavanja u školama, ali je to daleko ispod onog nivoa kao što je bilo pre raspusta - rekao je Kon.

Na pitanje da li postoji mogućnost ukidanja kovid propusnica i ostalih mera kao što je to slučaj u drugim zemljama, Kon je rekao da se medicinski deo Kriznog štaba slaže da još nije vreme da se o tome priča jer je u Srbiji vakcinisanost stanovništva znatno manja nego u zemljama gde se mere ukidaju.

- Međutim, realno je da će to doći na red. Sa druge strane, imamo realnost da se mere baš mnogo i ne poštuju, što ni u kom slučaju nije dobro - istakao je Kon i dodao da se ne može prebacivati da su mere oštre jer to "nije istina".

Na pitanje kada možemo očekivati trocifrene brojeve kada je reč o novozaraženima na dnevnom nivou, Kon je rekao da se to može očekivati u drugoj polovini marta ili pred kraj marta, ali da sve zavisi od toga kako će se situacija odvijati.

- Zavisi od toga koliko će se ovo usporavati i da li će imati snagu da na jednom mestu stane, pa da bude duže vreme na još uvek četvorocifrenim brojevima. Dakle, ne možemo to znati, možemo samo da vidimo da će i ova i sledeća nedelja i dalje biti u padu, a kada će taj pad da prestane ili da se nastavi, to ćemo morati da sačekamo - rekao je Kon.

Istakao je da je otpor prema vakcinaciji ono što je najteže u ovom trenutku i poručio da je važno naučiti stanovništvo da je vakcinisati se zdravo.

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti