Kovid kao hobotnica! Pacijentkinja je imala simptome šloga, lekari mislili da je demencija, a preminula od korone!

02.03.2022

11:58

0

Priča o ženi koja je imala potpuno atipičnu sliku zaraženosti kovidom

Kovid kao hobotnica! Pacijentkinja je imala simptome šloga, lekari mislili da je demencija, a preminula od korone!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Simptomi koronavirusa ponekad su tako neobični da čak ni lekari nemaju objašnjenje za njih. Pulmolog dr Slavica Plavšić opisala je na svom tviter-nalogu jedan takav slučaj.

"Kovid 19 kao hobotnica", napisala je dr Plavšić na početku svog posta, pa onda nastavila:

- Može se manifestovati na mnogo načina. Gospođa odavde me je zamolila da napišem priču njene majke, koja bi mogla biti korisna i drugima. Majka je, inače, bila vitalna, lucidna i relativno zdrava sa svojih 80 godina, sve do sredine aprila 2021. godine kada joj je pozlilo sa simptomima uznemirenosti, dezorijentacije, otežanog govora i nemogućnosti kretanja - piše dr Plavšić.

- Sve je ukazivalo da se radi o šlogu (CVI). Majku je SHP odvela u Urgentni centar gde su najpre rekli da se radi o staračkoj demenciji. Pošto je ćerka to negirala navodeći da je majka bila sasvim funkcionalna do tog dana, urađen je skener glave koji je bio uredan. Posle oko 20 sati provedenih u UC urađen je konačno i Rtg snimak pluća na kome je viđena obostrana pneumonija sa tipičnim radiološkim promenama za kovid - objašnjava dr Plavšić.

Žena je odmah prebačena u kovid bolnicu u Batajnici, ali je preminula posle sedam dana.

 

 

- Nakon toga je hitno prebačena u Batajnicu gde je pod terapijom i sa 30 litara kiseonika došlo do kratkotrajnog poboljšanja. Nažalost, posle samo sedam dana majka je preminula od srčanog zastoja kao posledice kovid infekcije - objasnila je pulmološkinja.

Doktorka Plavšić je naglasila da pacijentkinja nije bila vakcinisana protiv korone.

- Dakle, jedna potpuno atipična klinička slika za kovid kod starijih. Bez povišene temperature, sa naglim početkom i simptomima demencije i šloga. Nažalost, majka nije bila vakcinisana, malo zbog svog straha, malo zbog izostanka podrške doktorke sa Vračara koja joj je savetovala da ne primi vakcinu - zaključuje dr Plavšić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike