"Nasilje nad penzionerima je najbolje čuvana porodična tajna": Zlostavljanje starih obično vrše članovi najbliže porodice

02.03.2022

10:00

0

Neki penzioneri ne znaju kome treba da se obrate za pomoć

"Nasilje nad penzionerima je najbolje čuvana porodična tajna": Zlostavljanje starih obično vrše članovi najbliže porodice
Penzioneri/Ilustracija - Copyright Profimedia

Stariji sugrađani često imaju utisak da ih okolina i društvo vide kao teret i osećaju se usamljeno. Najčešće, kako kažu, doživljavaju diskriminaciju od mlađih i od institucija. Nadežda Satarić iz Udruženja "Amiti" kaže da je nasilje koje stariji trpe najbolje čuvana porodična tajna, a da ga najčešće vrše članovi porodice.

Nadežda Satarić iz Udruženja "Amiti" kaže da je teško dati odgovor na pitanje kako žive penzioneri u Srbiji.

- Onima koji imaju penziju preko 50.000 dinara je lagodnije i oni mogu normalnije da sastavljaju kraj sa krajem, ali takvih je nažalost tek 11 odsto. Potpuno je druga priča sa penzionerima koji imaju penzije ispod proseka, a takvih je 60 odsto - ističe Satarićeva.

Naglašava da je svakako najteža situacija za onih 300.000 penzionera koji primaju penzije ispod 15.000 dinara, ako im je to jedini redovni mesečni izvor prihoda.

Profimedia
 

Penzioneri su podneli veliki teret fiskalne konsolidacije. Nadežda Satarić kaže da je jednokratna novčana pomoć koju su penzioneri u nekoliko navrata dobijali "fantastično mnogo značila" i obradovala sve penzionere – čak i one koji imaju visoke penzije, ali pogotovo one kojima je iznos pomoći veći od penzije.

- Ipak, moj lični stav je da treba napraviti neku gradaciju i veću pomoć fokusirati na one najsiromašnije ili one koji su u najvećem riziku od siromaštva. Ne treba se mnogo fokusirati na one koji imaju visoke penzije iako je njih najmanje - kaže Satarićeva.

Ističe da će jednokratna pomoć uvek dobro doći, ali da je veoma važno investirati više u infrastrukturu, posebno medicinsku.

- Ne možemo dozvoliti da u pojedinim regionima nema magnetne rezonance. To je mnogo važno za starije ljude i za penzionere, da imaju logistiku i da mogu da odu kod lekara. Treba u to više ulagati - smatra Satarićeva.

Jedno od istraživanja nosi naziv "Dobro čuvana porodična tajna: zlostavljanje starijih osoba", a Nadežda Satarić kaže da je nasilje koje stariji trpe zaista najbolja čuvana porodična tajna.

- Najčešće zlostavljanje, zanemarivanje njihovih potreba, psihološko nasilje ili ekonomsko iskorišćavanje vrše članovi porodice ili oni koji su najbliži starijim osobama. Njih je sramota da to priznaju, strah ih je jer zavise od mlađih koji su oko njih - objašnjava Satarićeva.

Ističe da penzioneri nemaju ni dovoljno poverenja u institucije koje treba da ih zaštite, a da neki i ne znaju kome treba da se obrate za pomoć i koliko je to važno, dok oni iz najstarijih generacija često smatraju da je nasilje koje trpe normalna pojava u porodici.

Život starijim osobama i penzionerima otežao je i koronavirus. Mnogi su suočeni sa finansijskim i zdravstvenim poteškoćama. Pristup zdravstvenim uslugama im je ograničen, osamili su se, nedostaje im društva, a mnogi imaju i problema sa demencijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike