Patrijarh Porfirije uručio stipendije najboljim studentima: Trudićemo se da ovo bude samo skromni početak

12.02.2022

20:55

1

Reč je o 12 studenata koji su odabrani na konkursu

Patrijarh Porfirije uručio stipendije najboljim studentima: Trudićemo se da ovo bude samo skromni početak
Tan2022-2-12_183247777_0 - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Patrijarh srpski Porfirije uručio je večeras stipendije Srpske pravoslavne crkve najboljim studentima završnih godina fakulteta koji su osnivači Univerziteta u Beogradu - Pravnog, Filozofskog, Elektrotehničkog, Medicinskog i Pravoslavno bogoslovskog fakulteta.


Reč je o 12 studenata koji su odabrani na konkursu, a stipendije su im uručene na svečanosti u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, na praznik Sveta tri jerarha.

- Znanje nije samo faktografija, ne tiče se samo stvorenog sveta, prirode oko nas, već nadilazi okvire fizike i ulazi u prostore metafizike, a kada uđemo znanjem, to jest verom u te prostore, onda i sve ono što je paradoksalno ima svoja pravila, zakone koji nama postaju ne samo jasni nego i istinski bliski - rekao je patrijarh Porfirije.

Naveo je da prosveta i obrazovanje imaju svoje izvorište u najvažnijoj, najvećem broju štampanoj knjizi koja je prevođena na najviše jezika - Bibliji.

Patrijarh je čestitao dobitnicima stipendija i istakao da će se Srpska pravoslavna crkva truditi da i ubuduće na ovaj način pomaže studente.

- Trudićemo se da ovo bude samo skromni početak u nadi da ćemo imati mnogo veće kapacitete da pomažemo, ne samo studente pet fakulteta koji su osnivači Univeziteta u Beogradu, nego i sve druge studente zajedno sa humanitarnim fondom Privrednik, a tu je fondacija Sime Igumanova koja je takođe tradicionalno pod patronatom aktuelnog patrijarha srpskog - rekao je patrijarh Porfirije.

Među dobitnicima stipendije je i Zorana Jevtić, student četvrte godine Pravnog fakulteta, koja je u ime svih nagrađenih studenata zahvalila na ukazanom poverenju i materijalnoj pomoći.

Ona je navela da je tokom vekova kroz našu istoriju crkva usko bila povezana sa različitim naukama, kao što su pravo, medicina...

- O njenoj naklonosti prema studentima, posvećenosti obrazovanju i tome koliko ceni i vrednuje obrazovanje, svedoče brojni primeri, a na današnji dan listi tih primera može se dodati i ovaj gest koji je jasan pokazatelj da se naporan rad i trud još uvek cene, kao i da će se ceniti - rekla je Jevtić.

Osim nje, stipendije su dobili Nikola Šurjanac takođe sa Pravnog fakulteta, Danilo Tonić i Vasilije Stambolić sa Elektrotehničkog fakulteta, Aleksa Zubelić, Isidora Arsenović i Sonja Lukendić sa Medicinskog fakulteta, Stefan Stakić i Stefan Pajić sa Pravoslavno bogoslovskog fakulteta, dok su sa Filozofskog fakulteta stipendije dobili Teodora Stevanović, Stefan Simonović i Stefan Povrenović.

Godišnju stipendiju za najbolje studente sa fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu, Srpska pravoslavna crkva pokrenula je krajem prošle godine, u spomen na blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

Konkurs je objavljen 22. novembra, prijavilo se 148 studenata, a komisija je odlučila o stipendijama na osnovu prosečne ocene studenata i njihovog materijalnog stanja.

Svečanost uručivanja stipendija održana je na praznik Sveta tri jerarha koji je posvećen Svetom Vasiliju Velikom, Svetom Grigoriju Bogoslovu i Svetom Jovanu Zlatoustom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike