Patrijarh Porfirije na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske: Da čuvamo identitet i slobodu i držimo se toga!

09.01.2022

07:30

0

On je podsetio na reči pokojnog patrijarha Pavla

Patrijarh Porfirije na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske: Da čuvamo identitet i slobodu i držimo se toga!
Tanjug/Miloš Milivojević

Potreba da čuvamo svoj identitet i slobodu ima smisla ako se držimo tog principa, poručio je sinoć patrijarh srpski Porfirije na Svečanoj akademije povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci.


- Ovde sam sa vama i uvek ću biti za razumevanje onoga što vi smatrate da je važno za vas, za vaša neotuđiva prava. Siguran sam da to isto čine drugi narodi koji žive sa vama u Srpskoj i BiH u celini. Ali važno je da svi znamo da briga o svojim pravima nikada ne otima i ne ugrožava tuđa prava - istakao je Porfirije.

On je podsetio na reči pokojnog patrijarha Pavla da, ako hoćemo da nas drugi čuju, moramo da imamo jake argumente.

- Da bismo se bolje razumeli međusobno nužno je da razgovaramo, a onda da to isto činimo sa drugima. Taj dijalog treba da bude bez teških reči koje povređuju, jer je na svim stranama mnogo onih koji su povređeni - rekao je patrijarh.

Dodao je "da smo jedni drugima potrebni, da je mir među nama uslov bez kojeg ne možemo ni pojedničano, a kamoli zajedno".

- Ne dopustimo da nas drugi, ma koliko dobronamerni bili, uteruju bezdušno u svoje modele i kalupe zajedničkog života i mira - istakao je Porfirije.

Naveo je da je identitet Srba na prostoru današnje Republike Srpske i BiH hrišaćnski, pravoslavni identitet koji ima opređeljenje za jevanđeljski sistem vrednosti, koji se zasniva na bogoljublju i čovekoljublju.


Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug