U Zubinom Potoku uhapšen Albanac: Sumnjiči se za seriju pljački hramova SPC

02.02.2022

22:34

0

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, iz svetinja Srpske pravoslavne crkve ne samo da su odneti novac i druge dragocenosti, već su tokom premetačine razbacane i crkvene relikvije

U Zubinom Potoku uhapšen Albanac: Sumnjiči se za  seriju pljački hramova SPC
Gnjlane - Copyright Kosovo onlajn printscreen

Za seriju pljački pravoslavnih hramova na severu Kosova i Metohije sumnjiči se lokalni Albanac koji je uhapšen efikasnom akcijom policije u Zubinom Potoku, javljaju Novosti.

Ova opština je jedna od četiri na severu Kosmeta sa većinskim srpskim stanovništvom, a na svom području ima i nekoliko albanskih sela.

Crkva posvećena Svetim ocima u selu Zupče pljačkana je čak tri puta za mesec dana, i to 31. decembra, potom 18. januara, kao i 1. februara. Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Jagnjenici opljačkan je 28. januara, a Crkva Svetog Jovana u Varagama (na slici) dva dana kasnije.

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, iz svetinja Srpske pravoslavne crkve ne samo da su odneti novac i druge dragocenosti, već su tokom premetačine razbacane i crkvene relikvije.

- Ovakav odnos pripadnika albanske zajednice prema verskim objektima Srpske pravoslavne crkve slika je političkih prilika i poruka koje svakodnevno šalju politički lideri iz Prištine, kao i nova potvrda ugroženosti pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji. Više je nego jasno da kada u Prištini ne postoji jasna i nedvosmislena politička opredeljenost da se poštuje i neguju verska raznolikost i tolerancija, tada na terenu svedočimo svakovrsnim napadima na pravoslavne hramove - navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dodaju i da se, nažalost, od početka godine, nastavio negativan trend porasta broja etnički motivisanih incidenata prema Srbima na prostoru Kosova i Metohije, njihovoj privatnoj imovini, a sada i hramovima SPC.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike