EU zabranila opasan aditiv, a kod nas se i dalje stavlja u gomilu proizvoda: Stručnjaci otkrivaju koji je plan za Srbiju!

28.01.2022

07:30

0

Titanijum-dioksid koristi se kao boja za hranu i njegova tehnološka funkcija je da ono što kupujemo u radnjama učini vizuelno privlačnijim

EU zabranila opasan aditiv, a kod nas se i dalje stavlja u gomilu proizvoda: Stručnjaci otkrivaju koji je plan za Srbiju!
hrana kozmetika (5) - Copyright 24sedam/Pixabay

Evropska komisija usvojila je zabranu upotrebe titanjum-dioksida koji se pod oznakom E171 koristi kao aditiv u industrijskim prehrambenim proizvodima.

U obrazloženju ove zabrane se navodi da titanijum-dioksid, koji daje boju raznim namirnicama, nije više bezbedan kao aditiv u hrani. Međutim, dovoljno je na Guglu ukucati "E171 proizvodi", nakon čega ćete pronaći gomilu proizvoda u čijim specifikacijama se još uvek nalazi ovaj aditiv. 

Mi smo ga pronašli u čokoladama, bombonama, siru mocarela, sokovima u prahu, pa čak i u nekim dodacima ishrani i probioticima.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić kaže za 24sedam da će Srbija slediti evropski primer i da je sada najvažnije da se obrati pažnja na vazduh koji udišemo i hranu koju konzumiramo.

- Evropska komisija je s razlogom donela ovakvu odluku, a u pitanju je ozbiljno istraživanje koje stoji iza zabrane aditiva E171. Srbija je spremna da sledi primer Evropske unije i to će sigurno učiniti, jer nam je sada najbitnije zdravlje građana i da se obezbede čist vazduh i zdrava ishrana – rekao je Panić za naš portal.

Inače, titanijum-dioksid se koristi kao boja za hranu i njegova tehnološka funkcija je da ono što kupujemo u radnjama učini vizuelno privlačnijim, da da boju hrani koja bi inače bila bezbojna ili da joj vrati izvorni izgled. 

Najviše ga ima u namirnicama od testa, kupovnim sendvičima, supama iz kesice, sosovima, dresinzima za salate, ali i suplementima, beloj čokoladi, žvakaćim gumama, a prisutan je u kozmetici, bojama i lekovima.

Međutim, zabrana ovog aditiva u farmaceutskim proizvodima još uvek nije na snazi, a pitanje je i da li će biti, jer se ona odnosi samo na prehrambene proizvode.

Tako su se i na društvenim mrežama pojavile tvrdnje korisnika da pomenutog aditiva ima i u vitaminima C, D i cinku, koji se preporučuju za jačanje imuniteta, lekovima koji se daju pacijentima koji su anemični, sapunima, sladoledu, lekovima za pacijente koji imaju problem sa štitnom žlezdom, pastama za zube, probioticima i pojedinim lekovima koji se čak koriste u trudnoći.

Prva evropska zemlja koja ga je zabranila bila je Francuska još 2019. godine.

Srbija će, kako nam je rečeno, slediti ovaj primer, ali pitanje je koliko će vremena za to biti potrebno. Ova odluka o zabrani u Evropskoj uniji na snagu stupa tek za šest meseci, što je olakšanje za proizvođače, a građani zasada imaju samo upozorenje na koje proizvode da obrate pažnju. Aditiv E171, kako su utvrdila pojedina istraživanja, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, pogotovo organa za varenje.

Savet stručnjaka je da pre nego što stavimo proizvod u korpu, pročitamo deklaraciju i proverimo da li svoje zdravlje stavljamo u ruke proizvođačima.

Šta su aditivi sa oznakom E - emulgatori?

Emulgatori su supstance koje smanjuju površinski napon i omogućavaju stvaranje stabilnih emulzija. Oni mogu biti prirodni i veštački. Oznake na namirnicama koje počinju sa E - označavaju svaku kategoriju emulgatora i drugih dodataka hrane.

E100-199 su veštačke boje
E200-299 su konzervansi koji se primenjuju da bi se produžila trajnost hrane (margarin, majonez, vino, salama, parizer i kobasice)
E300-321 su antioksidansi koji sprečavaju da kiseline prodru u namirnice (žvake i sladoled)
E453 pa nadalje su učvršćivači (supstance koje se dodaju u puding i želatin)
E620 označava veštačku aromu (kobasice i razne vrste soseva)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike