Strašno upozorenje iz Evrope: Hrana za bebe, slatkiši, namazi, ali i žvake "obogaćeni" su opasnom supstancom!

10.05.2021

18:30 >> 19:11

0

Aditiv titanijum dioksid koristi se da bi namirnice imale privlačniji izgled, ali stručnjaci su sada otkrili da može da bude izuzetno štetan

Strašno upozorenje iz Evrope: Hrana za bebe, slatkiši, namazi, ali i žvake "obogaćeni" su opasnom supstancom!
Copyright Pixabay

Obratite pažnju kada sledeći put ubacite u korpu belu čokoladu, zvakaće gume, majonez, supu iz kesice, pecivo, ali i hranu za bebe – gotove sosove, jer, kako je pre četiri dana objavila Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), titanijum dioksid, koji se nalazi u svim navedenim namirniciama, više se ne smatra bezbednim kao prehrambeni aditiv! A, njegova takozvana genotoksičnost, štetnost po genetski materijal jedinke, je opasnost koja preti, što, prema tvrdnjama EFSA, može biti jedan od uzroka raka.

Pixabay

Kako iz te Agencije navode u obrazloženju, zaključak o nebezbednosti ove supstance “temelji se na hiljadama novih studija, koje su pokazale da se ne može isključiti štetnost konzumacije proizvoda koji u sebi sadrže titanijum dioksid”. To, kako tvrde, može dovesti i do “kancerogenih učinaka”, pa ovaj aditiv, koji se obeležava sa E171 i sastoji se od mešavine nanočestica titanijum dioksida, više nije preporučen da se koristi u ishrani.

Profimedia

U stručnoj komisiji za aditive u hrani iz Agencije o bezbednosti hrane navode da postoji velika zabrinutost kada je u pitanju ova supstanca. Kako su dodali, glavni element donošenja ovog zaključka je da nije moglo da se isključi “zabrinutost za genotoksičnost nakon konzumiranja čestica titanijum dioksida”.

Prema istom izvoru, nakon oralnog uzimanja, apsorpcija tih čestica je mala, ali one se mogu akumulirati u telu.

Šta je titanijum dioksid? 

Kako je za “24sedam” objasnio savetnik za hemikalije Miloš Jovićević, “titanijum dioksid je prirodni oksid titana koji se često nalazi u rudama, pesku, prašini i tlu, ali se neretko dodaje i industrijskim i prehrambenim proizvodima”.

Pixabay

– Najčešće se nalazi u tekstilu i keramici. Kada je u pitanju hrana, on se koristi da bi se dobio svetli, beli pigment, odnosno deluje kao izbeljujuće sredstvo za hranu. Takođe, koristi se i za zaštitu lekova od prevremene razgradnje – objašnjava on i dodaje:

– Kada se pogleda spisak emulgatora, vidimo da je on i do sada bio na listi sumnjivih dodataka, a kako su se pre nekoliko godina javile prve sumnje da zapravo može biti štetan, bilo je samo pitanje vremena kada će se to dokazati i kada će neko od regulativnih tela zabraniti ili ograničiti njegovu upotrebu. Poznato je da su aditivi mahom veštačke materije, koje deca do tri godine teško vare, iz razloga što njihov sistem za detoksaciju u jetri nije dovoljno razvijen, pa su, samim tim, upravo najmlađi i u najvećoj opasnosti od aditiva, bilo da su u pitanju emulgatori, konervansi, stabilizatori ili sintetički antioksidansi  – ističe Jovićević.

Šta je genotoksičnost?

Kako je napomenuo naš sagovornik, genotoksičnost predstavlja svaki štetni učinak hemijskih supstanci koji se odražava na genetski materijal.

Pixabay

– Te štetne supstance nazivaju se genotoksične hemikalije koje nakon udisanja ili gutanja mogu uzrokovati genetska oštećenja. Međutim, ono što je zanimljivo je da posledice genotoksičnosti se ne moraju pojaviti odmah, već je moguće da se ispolje i nakon prestanka izlaganja štetnoj supstanci. To se dešava zbog akumulacije u organizmu – upozorio je on.

Istovremeno, i Evropska agencija za bezbednost hrane navela je da se “genotoksičnost odnosi na sposobnost hemijske supstance da ošteti DNK, odnosno genetski materijal ćelija, što kasnije može imati kancerogene efekte”.

Printscreen/Youtube, TV Sombor

Privlačan proizvod

Svrha dodavanja titanijum dioksida u hranu da se ona učini ”vizualno privlačnnijom”, kaže za naš portal Jelena Milić iz Alternative za bezbednije hemikalije (ALHem).

– Ovaj emulgator hrani daje lepu belu boju, pa se najčešće može naći u hrani za bebe, raznim umacima, majonezu, žvakama, slatkišima, sladoledu, mleku, ali se može naći i u kozmetičkim proizvodima, kao što su pojedine kreme za sunčanje. Ipak, opasnost je za sada prepoznata samo ako se titanijum dioksid unosi oralnim putem, kroz hranu, međutim postoji mogućnost da se u budućnosti obrati pažnja i na sprejeve za sunčanje, jer postoji rizik da se čestice ove supstance udahnu. Kada su u pitanju drugi kozmetički preparati, nema bojazni da se mogu apsobrbovatiu kroz kožu – navodi ona.

Inače, kako je EFSA samo regulatorno telo, ono nema zakonodavnu ulogu, već samo savetodavnu. Nadalje, uloga je Evropske komisije i država da pristupe daljoj mogućoj zabrani proizvoda.

Da se ubrzo to i može očekivati, pokazao je status evropske poverenice za zdravlje Stele Kuriakides, koja je na svom Tviter nalogu napisala:

– Nakon znanstvenog zaključka EFSA-e o dodatku hrani E171, mi ćemo predložiti da se zabrani njegovo korišćenje u Evropskoj uniji. Rasprave s državama članicama počeće ovoga meseca. Prioritet nam je zdravlje građana i sigurnost hrane koju jedu – napisala je ona.

Pročitajte i

To znači da za sada orgraničena upotreba titanijum dioksida u prehrambenim proizvodima ostaje na nivou preporuke. Da li će Evropa, a sa njom i naša zemlja prihvatiti ovu obavezu, ostaje da vidimo.

U Francuskoj je zabranjen

Francuska je od 1. januara 2020. godine suspendovala korišćenje titanijum dioksida kao aditiva u ishrani. Ova zemlja je najpre naložila detaljnu analizu te supstance, a posle objavljene studije o zdravstvenim efektima titanijum dioksida na životinje i studije francuskog Nacionalnog instituta za agrikulturu (INRA), pokazalo se da titanijum dioksid prolazi kroz zid creva i dolazi do drugih delova tela životinje. Iz Nacionalne agencije za zdravlje i bezbednost (ANSES) je rečeno da “za sada nema dovoljno dokaza kojima bi se utvrdilo da je navedena supstanca bezbedna za korišćenje u ljudskoj ishrani”, pa su je u ovoj zemlji, radi sigurnosti, jednostavno suspendovali.

Aditivi

Aditivi za hranu poboljšavaju ukus i aromu proizvoda i služe za održavanje izgleda namirnice. Najviše ih ima u kobasicama, mesnim proizvodima, konzerviranoj hrani, slatkišima i testu.

Aditivi za hranu obeležavaju se skraćenim slovom “E”, koje uvek prati broj koji označava grupu prehrambenih dodataka, a evo nekih od njih:

E100-E199 – “pojačivači” prirodnih boja

E200-E299 – Produžuju rok trajanja konzervanasa

E300-E399 – Antioksidansi koji sprečavaju oštećenje proizvoda

E400-E499 – Zgušnjivači, emulgatori i stabilizatori koji utiču na koezistenciju proizvoda

E500-E599 – Čuvaju strukturu proizvoda, normalizuju kiselost i vlažnost

E600-E699 – Pojačavaju ukus i miris

E700-E799 – Antibakterijski dodaci

E800-E899 – Novi aditivi

E900-E999 – Zaslađivači

E1000-E1999 – Grupa aditiva sa velikim spektrom delovanja

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike