Svi su pobegli iz sela u kom nema puta, vode ni prodavnice, ali on je odlučio da se baš u njega useli i dovede svoje ovce!

22.01.2022

19:33

0

Autor: Maja Kostić

Bratoselce je od autoputa Koridora 10 kod Bujanovca udaljeno oko kilometar i po ali je bez puta, vode, škole, prodavnice...

Svi su pobegli iz sela u kom nema puta, vode ni prodavnice, ali on je odlučio da se baš u njega useli i dovede svoje ovce!
viber_image_2022-01-22_16-35-21-789 - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Bajram Bećiri ima preko 300 ovaca i jagnjadi, koje je iz Biljače preselio u obližnje Bratoselce, kako bi mogao da ih na ovdašnjim pašnjacima i livadama napasa u selu gde ima svega 20 ljudi.

Bratoselce je od autoputa Koridora 10 kod Bujanovca udaljeno oko kilometar i po, ali bez obzira na to, selo je bez puta, vode, škole, prodavnice i svega drugog što je dostojno uslova života čoveka u 21. veku.

Odavde su se ljudi davno odselili u potrazi za boljim životom, pa je selo avetinjski pusto. Ovde ima svega nekoliko domaćinstava, u kojima živi dvadesetak ljudi.

Monotoniju zapuštenog srpskog sela, razbio je Bajram Bećiri, koji je prvo zakupio, a potom i kupio zapuštena domaćinstva i doveo ovce.

- Ovce su moja ljubav i način da se odmorim od drugih poslova i svakodnevnog života. Prvo sam počeo sa manjim stadom, a kako se broj grla uvećavao, onda sam proširio i štale. Prvo sam uzimao u zakup napuštena imanja, a onda sam nešto i kupio. Od države sam dobio podsticajna sredstva za razvoj stočarstva, tako da kad sve saberem i oduzmem, za sad imam neku ekonomsku računicu - priča on.

Bajram dodaje da u selu nema vode, pa dovozi rezervoare sa vodom.

- U centru sela ima bunar iz kog svi zahvatamo vodu, ali ona je prvenstveno za ljude, mada napajamo i stoku. Imam dva radnika koja brinu o njima, kao i pse, koji su radni psi, pulini i zaduženi su da teraju stado – priča Bećiri.

Sa novim komšijama Bećiri se odlično slaže. Svi oni žive od poljoprivrede, od stočarstva i povrtarstva.

Njive su malo niže, blizu autoputa, gde je zemlja plodna, ali ovde u brdima je posna i oskudna.

Bratoselce je široj javnosti Srbije, postalo poznato tokom bombardovanja 1999. godine, kada je NATO na ledinama iznad sela bacio projektile sa osiromašenim uranijom.

Posle toga usledila je dekontaminacija terena od strane nadležnih službi ondašnje SRJ.

Bećirijeve ovce oživele su na neki način ovo selo, gde su uglavnom starci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike