Nišlija napravio sebi mesto gde bi i Hobiti uživali! Pogledajte! (FOTO)

05.12.2021

07:30

0

Autor: Maja Kostić

Zoran Džonić svojim rukama napravio mesto iz bajke

Nišlija napravio sebi mesto gde bi i Hobiti uživali! Pogledajte! (FOTO)
viber_image_2021-12-03_18-19-53-101 - Copyright 24sedam/M.K.

Nišlija Zoran Džonić stvorio je u selu Manastir u Sićevačkoj klisuri rajsko mesto koje po mnogo čemu podseća na izmišljeno selo Hobita iz Tolkinovih romana.

Ono što ovaj njegov poduhvat čini izuzetnim je to što je Džonić apsolutno sve izgradio svojim rukama iako je po zanimanju učitelj, a po profesiji komercijalista.

Kada su razne životne nevolje počele da se ređaju jedna za drugom, teške operacije, preljuba i razvod, odlučio je, kaže da se bori kako zna i ume. 

Bežeći u prirodu uvek kada je teško, nalazio je svoj mir, a onda je rešio da u potpunosti napusti život u gradu i preseli se u vikendicu koju je počeo da gradi pre desetak godina.

- Davno kod mene postoji ta želja za životom na "Zavičajnom imanju", koji podrazumeva da živite samo od prirode i onoga što ona daje, a daje nam mnogo. Međutim, nije lako prelomiti i otići, sve dok vas život na to ne natera. Deca su porasla, svako je krenuo svojim putem, supruga je otišla u neki novi život, pa sam tako i ja odlučio prošle zime da se preselim ovde. Još uvek koristim struju koju plaćam, ali u planu imam i da se toga oslobodim. Čuvam životinje koje daju jaja, mleko, imam ribnjak, voće i povrće, lekovito bilje je svuda oko mene, to je dovoljno da se čovek prehrani. Ne čitam štampu, ne gledam TV, svet sada gledam drugim očima - kaže Džunić.

24sedam/M.K.
 

Izgradnju svog "Zavičajnog imanja" počeo je davno, podstaknut knjigom "Zvoneći kedri Rusije" - sagom o ženi Anastasiji koja živi u sibirskoj tajgi u potpunom skladu sa prirodom.

Vođen tom idejom, na mestu sa kojeg pogled puca na stenoviti masiv Sićevačke klisure, gde igra svetlosti i senki stvara čudo prirode, svojim rukama je u dvorištu napravio, najpre kuću od kamena, zatim "Most ljubavi", pa "Bunar stvaranja", "Aleju velikana", "Ljubavno gnezdo" i mrestilište sa dva jezera ukupne zapremine 650 kubika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike