Sa koronom umrla i kafanska atmosfera! Ugostitelji mole Krizni štab: Ne skraćujte nam radno vreme, mi lečimo ljude od depresije!

25.02.2021

19:00 >> 12:14

0

Autor: R.M.

Predsednik sektora turizma Unije poslodavaca Srbije Stevan Rodić kaže da je oko 30 odsto ugostitelja već zatvorilo objekte zbog virusa

Sa koronom umrla i kafanska atmosfera! Ugostitelji mole Krizni štab: Ne skraćujte nam radno vreme, mi lečimo ljude od depresije!
Copyright Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Nakon najave da bi u petak moglo doći do novog pooštravanja epidemioloških mera od strane Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, ugostitelji su u strahu da to može značiti novo skraćenje radnog vremena njihovih objekata.

Predsednik sektora turizma Unije poslodavaca Srbije Stevan Rodić kaže za “24sedam” da novo skraćenje radnog vremena “nije pošteno prema onima koji poštuju zakon”.

– Neke naše procene su da je već 20 do 30 odsto ljudi zatvorilo objekte jer nemaju mogućnosti da rade. Naročito objekti poput sala za svadbe i druga masovna okupljanja. Prema ljudima koji krše zakon treba primeniti veoma oštre mere, ali nije pošteno da mi, koji poštujemo, trpimo. Nemojte sada nama skraćivati radno vreme zato što neko ima 100 odsto uposlene kapacitete, a znamo da je to direktno atak na rušenje mera. Zbog ovih što su bili u zimskim centrima, da sad skraćuju radno vreme objekata u čitavoj Srbiji je potpuno suludo – kaže Rodić.

Odlazak u kafanu kao beg od depresije

S obzirom da drži jedan od najstarijih restorana u Zemunu, on objašnjava da je mnogim gostima odlazak u ovakva mesta beg od depresije, koja je zavladala zbog korone. Dodaje da su prošle godine imali čak i živu muziku, zbog čega ih je veliki broj ljudi posećivao.


Foto:24sedam/ Katarina Mihajlović

– Trenutno nemamo muziku, nismo sigurni koliko možemo da je koristimo zbog mera protiv virusa. Prošle godine smo držali i to je bitan detalj. Pogotovo sada, kada su ljudi depresivni, da vide da ima negde života i da se osete dobro. Ta muzika nam je pomogla da čak podignemo promet u odnosu na prethodnu godinu. Ali od novembra sve je stalo u smislu kafanske atmosfere, a do tada sve je bilo kao da nema korone – objašnjava on.

Uključite nas u rad Kriznog štaba

Uprkos svemu, redovni gosti i dalje dolaze jer su restorani i dalje bezbedna mesta u odnosu na većinu drugih ugostiteljskih objekata, poput klubova.

Pročitajte još:
– Gosti su se privikli, poštuju sami mere, ulaze sa maskama, sede bez maski… taj manji broj redovnih gostiju veruju da, ipak, druženje sa ljudima nešto znači i nisu pesimisti. Normalno radno vreme je šansa da oni ljudi, koj su ispoštovali neke mere, vakcinisali se ili preležali koronu, sada mogu da nastave normalan način života i da možemo da ih ugostimo – objašnjava on.

I, zato apeluje na državu da se i vlasnicima restorana, kafana i kafića pomogne kao hotelijerima, kojima su date subvencije po broju kreveta. Ili barem, kaže Rodić, da se glas ugostitelja čuje na Kriznom štabu.

– Moja poruka je da se struka uvaži, da sednemo za isti sto, da ozbiljno razgovramo o kriterijumima. Prošto je mnogo vremena, imamo smo mnogo gubitaka u ekonomiji zato što zdravstveni tim ne sluša struku kako bi svima bilo bolje – zaključio je Rodić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike