"Krizni štab samo nas kažnjava, posle svakog pooštravanja mera samo ugostitelji stradaju"

24.03.2021

19:38 >> 06:25

0

Autor: Radmila Briza

Ugostitelji za 24sedam pred sutrašnju sednicu Kriznog štaba objašnjavaju gde su i u kojoj se situaciji nalaze, koliko njih su otpustili radnike, a koliko ih

"Krizni štab samo nas kažnjava, posle svakog pooštravanja mera samo ugostitelji stradaju"
Copyright Profimedia/24sedam/Gran Sivacki

Kad god je Krizni štab za borbu protiv koronavirusa pooštravao epidemiološke mere u Srbiji „stradali“ su ugostiteljski objekti. Njihovo zatvaranje i otvaranje, skraćivanje i produžavanje radnog vremena, dovelo je do toga de se pojedini zauvek zaključaju.

Ovako za „24sedam“ objašnjava situaciju pred sutrašnju sednicu Kriznog štaba Stevan Rodić, predsednik Sektora za turizam i ugostiteljstvo Unije poslodavaca Srbije, i to u času obrazlaganja dr Predraga Kona, epidemiologa i člana Kriznog štaba, šta misli o ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata, što će sutra biti na dnevnom redu sednice.

Zar mislite da smo idioti?

– Pevanje je važan faktor, kapljice mogu da idu i do 12 metara. Niko ne pokušava da peva s maskama. Pitaju, da li je to naučno dokazano da se zaražava. Zar neko misli da smo mi idioti!? Kada pitate nekoga gde je bio, kako se zarazio, dođete do toga da je bio na nekom takvom mestu – ovako je precizirao on.

Tanjug/Rade Prelić

Prema rečima dr Kona, pitanje otvaranja bašta kafića i resorana doći će na red, a kako je dodao, sutra će na sednici Kriznog štaba sigurno razmatrati i to.

– Moraću da objašnjavam svoje razloge zašto sada nije dobar trenutak. Treba sačekati da počne da pada aktivnost virusa. Otvaranje bašta jeste realan zahtev u nekoj perspektivi. Glavno mesto nepoštovanja mera su ugostiteljski objekti, prvenstveno kafići i restorani. Svako ko uđe, nosi masku, a onda je skine na mestu gde sedi. Ja nosim masku i dok pijem kafu. Nije istina da to ne može da se sprovodi, isto važi i za jelo. Vi ako hoćete to da sprovodite i te kako možete. Restorani su mesto, dokazano naučnim istraživanjima, gde se najvše ljudi zaražavaju. Ne šire ugostitelji zarazu, već mesta okupljanja – objašnjava dr Kon.

Samo nas zatvaraju i otvaraju

Stevan Rodić, sa druge strane, kaže za „24sedam“ da otkako traje kriza u vezi sa koronavirusom, ugostitelji su imali mesec i po potpunog zatvaranja, evo i sada su zatvoreni već sedam dana.

– Svih ostalih meseci bilo nam je redukovano radno vreme, broj gostiju… To nas, u svakom slučaju, ometa u radu i stvara nam velike gubitke – navodi on i ovako odgovara na pitanje zašto članovi Kriznog štaba smatraju da je najveća transmisija virusa baš u ugostiteljskim objektima, a ne u prepunim autobusima, megamarketima i sličnim mestima:

– Veoma smo razočarani odlukama Kriznog štaba jer se one ne znasnivaju na dokazanim činjenicama. O mestima zaražavanja ljudi sigurno da se vodi statistika. Smatramo da smo kažnjeni. U kafićima i restoranima poštuju se sve epidemiološke mere. Na svakom stolu je dezinfekciono sredstvo, u obejkat ne može da se uđe bez maske, a limitiran je broj ljudi, u odnosu na broj kvadrata. Non-stop nam dolazi kontrola – objašnjava on i dodaje da, prema njihovim podacima, veoma mali broj ljudi se zarazio u ugostiteljskim objektima.

Tanjug/Tanja Valić

Antidepresiv

Moramo da sačuvamo zdrav duh tokom ove epidemije, kaže on, a poznato je da su ugostiteljski objekti naveći „antidepresivi“.
– Niko ne računa na to da se depresija, kao posledica kovida, pojavila među građanima u ogromnoj meri. A, kafane su lečilišta ljudske duše – priča naš sagovornik.
Na pitanje da li veruje u najave zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da će se sutra vrata ugostiteljskih objektima otvoriti nakon sednice Kriznog štaba, ona kaže:

Pročitajte još

– Imam veliko poverenje u rad gradskih organa. Mi ne živimo od toga što neko saoseća i razume naše teškoće, već od rada. Ali i pomoći koju smo dobijali. I, to pozdravljam. Ipak, svi danas znaju da smo dosad pretrpeli ogromne gubitke. Preko 50 odsto ugostitelja radilo je sa gubitkom. Njih 20 odsto nisu mogli da prime pomoć države jer su već bili otpustili svoje radnike, dok se 10 odsto ugostiteljskih objekata već zatvorilo, dok će se neki zatvoriti zauvek – ističe naš sagovornik.

Dugovi i žurke

Rodić dodaje da ugostitelji nemaju otpis dugova:
– Sledi nam dugoročno ropstvo. “Infostan” plaćamo 100 odsto, iako radimo sa 30 odsto kapaciteta. Plaćamo ekološku taksu. Porez na imovinu nije smanjen. Hrvatska nema taj porez. Od ove godine oporezuju se i šupe i drugi pomoćni objekti.
Na pitanje „24sedam“ da prokomentariše žurke, koje su organizovane posle radnog vremena u zaključanim objektima, Rodić kaže da su takvi retki, ali:
– Oni bi trebalo najstrože da se kazne. Zbog njih stradaju svi ugostitelji – završio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike