Nema više „divlje“ koverzije zemljišta: Upis u katastar čim se izjasni nadležni organ

25.09.2021

13:40

0

Nova antikorupciona mera u Republičkom geodetskom zavodu u vezi sa naknadom za konverziju zemljišta

Nema više „divlje“ koverzije zemljišta: Upis u katastar čim se izjasni nadležni organ
Copyright Privatna arhiva

Republički geodetski zavod (RGZ) je preko interneta dao „upozorenje“, odnosno jasno i obrazloženo uputstvo oko pokretanja postupka vezanih za zemljište koje je ušlo u procenu vrednosti privatizovanog objekta.

Iz RGZ saopštavaju da, s obzirom na to da je u Srbiji u toku uspostavljanje prava svojine na građevinskom zemljištu koje je dugi niz godina bilo u režimu prava korišćenja, „odnosno svačije i ničije“, više ne može biti „upisa po principu drži bure vodu dok majstori odu“, odnosno takvih da se naknadno gotovo svi postupci odbijaju ili vode unedogled.

"U trenutnoj situaciji postupanje po pomenutom uputstvu dovodi do ispravnog i zakonom predviđenog ishoda. Dakle, prvo mora da se izjasni organ nadležan za utvrđivanje naknade za konverziju nakon čega se pokreće postupak upisa u katastra", navode u saopštenju iz RGZ.

Sa ili bez naknade

Ističu da su na ovaj način postignuta dva osnovna efekta, od kojih je prvi taj da se izjašnjava organ koji određuje naknadu a ako se on izjasni da nije reč o slučaju konverzije uz naknadu, pokreće se postupak za upis konverzije bez naknade.

Drugi efekat jeste taj da kada se grad ili opština izjasne da nema naknade, službenik u katastru nema prostora za izvrdavanje i odugovlačenje postupka, čime se ukida prostor za mahinacije u postupku upisa.

Printscreen/Plan detalje regulacije
 

Iz Republičkog geodetskog zavoda naglašavaju da je samo ovakvo postupanje logično, te da se pretpostavlja i da su odeljenja za imovinsko-pravne odnose upućenija u materiju, kada je reč o proceni vrednosti u privatizaciji a naročito zato što zakonitosti njihovih akata kontroliše Ministarstvo finansija.

RGZ je spreman da preuzme neposredno odlučivanje o upisima bez naknade za privatizovana privredna društva čim od nadležnog ministarstva dobije akt o ispravama koje mogu predstavljati dokaz da je određeno zemljište ušlo u procenu vrednosti u privatizaciji, navodi se u saopštenju Zavoda.

Iz RGZ podsećaju da je ovaj kapitalni projekat pokrenut još 2009. godine i da je posle toga doneto više zakona i podzakonskih akata koji su doveli do konfuzije i stvorili plodno tlo za pojavu korupcije i „lova u mutnom“.

Na sastancima sa privrednicima, predstavnici katastra upoznati su sa činjenicom da velika većina ne želi da nešto dobije džabe, već da se nastali problemi reše dugoročno i pravno valjano kako sutra ne bi došli u situaciju da se vuku po sudovima, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se samo uz takav pristup i proceduru koju sprovodi RGZ, a na osnovu izmena i dopuna Zakona o konverziji uz naknadu iz 2020. godine, konačno može doći do pravno održivog rešenja.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike