Šta čekamo? Postoje svi uslovi da se urbanizam odvija "na klik"

28.01.2021

10:58

0

U Srbiji nema razloga da se dalje ometaju investitori ili oštećuju građani jer već postoji okvir za digitalnu platformu eProstor, kao rešenja za izradu pro

Šta čekamo? Postoje svi uslovi da se urbanizam odvija "na klik"
Copyright Printscreen/Plan detalje regulacije

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) objavila je danas da je stvoren okvir za uspostavljanje digitalne platforme – eProstor, kao rešenja za izradu prostornih i urbanističkih planova, koji određuju namene i propisuju pravila građenja, a koji su trenutno velika prepreka za investiranje u Srbiji.

Istaknuto je da je u Srbiji za usvajanje plana detaljne regulacije potrebno najmanje pola godine, uz poštovanje svih procedura, a za plan generalne regulacije bar 12 meseci, dok u praksi procedure donošenja često traju i godinama zbog nedovoljno efikasne komunikacije i koordinacije nadležnih organa.

U NALED-u smatraju da bi eProstor omogućio institucijama da elektronski razmenjuju informacije, daju komentare, izdaju uslove i saglasnosti i na platformi rade simultano na izradi planova, umesto što sada čekaju jedna na drugu da bi uradile svoj deo posla.

Ukazano je da bi to bio i napredni sistem koji bi se mogao integrisati sa sistemom za izdavanje različitih dozvola za potrebe izgradnje, a takođe bi predstavljao lako pretraživu bazu svih planskih dokumenata u Srbiji.

– Zahvaljujući eProstoru ubrzava se proces izrade planova, ostvaruju velike uštede i povećava transparentnost usvajanja planskih dokumenata – rekla je potpredsednica Upravnog odbora NALED-a i članica Upravnog odbora Udruženja inženjera konsultanata Srbije (ACES) Dragana Čukić.

Bolje i za građane, da ne budu zatečeni

Jedna od ključnih odlika eProstora bilo bi lakše i blagovremeno uključivanje građana i privrede u sve faze izrade planova.

Preko javnog dela portala oni bi mogli da obeleže zonu za koju su posebno zainteresovani i da u gotovo realnom vremenu elektronskim putem dobiju obaveštenje kada je neko pokrenuo inicijativu za izmenu planskog dokumenta ili podneo zahtev za građevinsku dozvolu i da, u skladu sa zakonom predviđenim procedurama, pravovremeno reaguju.

Pročitajte još:

– To bi sprečilo situacije gde su investitori već pribavili dozvole za izgradnju, a građani saznaju da će doći do izgradnje tek kada se pojave bageri, kada je kasno za uticanje na planom predviđene namene ili parametre – kazala je Čukić.

Prema njenim rečima, trenutno ima više primera (male hidroelektrane, promene namena zelenih površina u zone izgradnje i sl.) gde građani protestima sprečavaju izgradnju, a investitori koji su pribavili dozvole od države mogu da traže i ostvare pravo na odštetu, koja će im biti isplaćena iz budžeta.

Čukić je istakla i značaj eProstora za unapređenje kulture blagovremenog uključivanja svih zainteresovanih strana u izradu planova.

Povezivanjem s Republičkim geodetskim zavodom, eProstor bi, smatraju u NALED-u, omogućio da se iz katastra brzo povlače informacije potrebne za izgradnju, kao i da se podaci u katastru redovno ažuriraju.

Kako je navedeno, činjenica da sve institucije rade istovremeno na jednom planskom dokumentu, sigurno bi uticala da se striktnije poštuju rokovi i u planska dokumenta unose ažurni i potpuni podaci, što bi unapredilo kvalitet tih dokumenata.

Precizirano je da je u ovom trenutku, teritorija Srbije dobro pokrivena planskim dokumentima, ali su u mnogim slučajevima nepotpuni i neophodno ih je dalje razrađivati kroz izradu detaljnijih planova, što vrlo često moraju da finansiraju investitori kako bi mogli da grade, bez izvesnog vremenskog roka za realizaciju projekata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike