Momirović: Značajna uloga katastra u kapitalnim investicijama u Srbiji

14.04.2021

13:46

0

Katastar je jedina institucija kojoj je dozvoljeno novo zapošljavanje zbog velikog obima posla, istakao je ministar

Momirović: Značajna uloga katastra u kapitalnim investicijama u Srbiji
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Ogroman program investicija koji se sprovodi u Srbiji ne bi mogao da bude realizovan bez podrške katastra nepokretnosti koji je aktivan učesnik ovih poslova, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon posete Repibličkom geodetskom zavodu (RGZ).

– Samo na deonici brze pruge od Novog Sada do Subotice koja se gradi imamo 4.600 katastarskih parcela koje treba da budu eksproprisane, a na teritoriji Čačka imamo 1.330 parcela koje su eksproprisane za koridor Preljina-Požega – rekao je Momirović posle sastanka sa direktorom RGZ-a Borkom Draškovićem.

Odobreno dodatno zapošljavanje

Ministar je rekao da su se svi radnici područne jedinice RGZ-a u Valjevu inficirali korona virusom radeći na projektu brze saobraćajnice od Valjeva do autoputa “Miloš Veliki”, i zahvalio svim zaposlenima u toj ustanovi za požrtvovan rad.

– Mi smo svesni problema koje ima katastar sa manjakom zaposlenih i zato je Vlada odobrila zapošljavanje 321 dodatnog službenika kako bismo ojačali kapacitete. Katastar je jedina institucija kojoj je dozvoljeno novo zapošljavanje, jer smo svesni da u prethodnom periodu obim posla nije mogao da bude adekvatno pokriven sa ovim brojem ljudi – rekao je Momirović.

On je istakao da je u prethodnih šest meseci rešeno 300.000 starih predmeta, dodavši da je uveren kako će i preostalih 400.000 predmeta brzo biti rešeno.

Pročitajte još

– Otvorili smo priču i o transformaciji katastra u novu institucionalnu formu kako bismo omogućili još efikasniji rad. Zamolio bih građane da imaju još malo strpljenja, jer imamo teško nasleđe u regulisanju ove oblasti – naglasio je ministar.

Neophodna nova zakonska rešenja

On je dodao da će se digitalizacija rada katastra ticati budućih poslova, a da će stari predmeti morati da budu rešavani na dosadašnji način koji zahteva sporu proceduru.

Direktor RGZ-a Borko Drašković zahvalio je na podršci, i rekao kako očekuje da će još za mandata ove Vlade svesti broj nerešenih predmeta na prihvatljivu meru od pedesetak hiljada, što bi značilo kašnjenje od jednog do dva meseca.

On je napomenuo da je, pored zapošljavanja još 15 odsto nedostajućeg kadra, neophodan i tehnološki razvoj RGZ-a koji ne zavisi od te ustanove i Vlade Srbije, već od uvođenja novih zakonskih rešenja zasnovanih na sprovođenju “17 ciljeva održivog razvoja” Ujedinjenih nacija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike