Do rešenja katastra o uknjižbi nekretnine ili zemljišta elektronski iz fotelje

20.12.2020

14:46

0

Republički geodetski zavod je već poslao više od 300 rešenja koja se sa sajta eUprave mogu preuzeti odmah i sa bilo kog mesta

Do rešenja katastra o uknjižbi nekretnine ili zemljišta elektronski iz fotelje
Copyright Pixabay/kaboompics

Rešenja o upisu prava svojine, poznatija kao rešenja o uknjižbi nekretnine ili zemljišta, počela su da stižu u elektronsko sanduče, kome građani i privreda mogu da pristupe na portalu eUprava.

Republički geodetski zavod je već poslao više od 300 ovih rešenja, a prednost novog načina dostave u odnosu na raniji je u tome što je do sada kada katastar rešenje pošalje poštom, ako primalac nije kući ono se vrati, a sada portal eUprava po prispeću rešenja u eSanduče, šalje obaveštenje na imejl adresu primaoca da mu je stigla pošta.

Ta pošta može da se odmah i sa bilo kog mesta preuzme online na portalu eUprave.

– Budući da tek po preuzimanju rešenja počinje da teče i zakonski rok za žalbu, po čijem isteku može da se upiše vlasništvo, novi sistem je značajno unapredio čitav postupak ali i pravnu sigurnost – kaže za Tanjug direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.

Pročitajte još

Bojović kaže da je elektronska dostava rešenja o upisu prava svojine, rezultat reforme postupka upisa u katastar, koju je inicirao NALED.

Do 2018. godine građani su morali da idu na više od 11 šaltera da bi uknjižili nekretninu. Na inicijativu NALED-a u julu te godine je ukinuta obaveza odlaska u katastar, a javni beležnici su počeli da šalju dokumenta za uknjižbu po službenoj dužnosti putem sistema eŠalter.

– Od tada građani idu samo na jedno mesto, kod javnog beležnika. Tamo mogu da obave kupoprodaju i potpišu ugovor, a javni beležnik elektronskim putem svim drugim institucijama pošalje ono što je potrebno da bi se ceo postupak završio – objašnjava Jelena Bojovic.

Tako se upis u katastar, plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava i utvrđivanje budućeg poreza na imovinu sada obavlja elektronski. Građani bi trebalo kod kuće putem pošte da dobiju sva svoja rešenja: o porezu na prenos apsolutnih prava, porezu na imovinu i o upisu u katastar nepokretnosti, a oni koji poseduju ili otvore elektronsko sanduče, elektronski dobijaju i rešenje o upisu, odnosno uknjižbi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike