Inflacija se ne šali ni u Srbiji: Hrana nivo cena nagurala na 7,5 odsto

13.12.2021

11:36

0

U Srbiji je u novembru ove godine mesečna inflacija bila 0,9 odsto, što je na međugodišnjem nivou dalo 7,5 odsto

Inflacija se ne šali ni u Srbiji: Hrana nivo cena nagurala na 7,5 odsto
Copyright Pixabay

Inflacija se ni u Srbiji ne šali. Ona nije na istorijski ili višedecenijski visokim nivoima, kao u recimo Nemačkoj ili SAD, pošto smo imali katastrofalnu hiperinflaciju devedesetih godina prošlog veka, ali i ovaj nivo nije za šalu.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u novembru su u poređenju sa decembrom 2020. godine, povećane u proseku za 7,4 odsto, dok je novembar na novembar inflacija 7,5 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U novembru su poskupeli hrana i bezalkoholna pića (1,5 odsto), transport (1,3 odsto), usluge restorana i hotela, odeća i obuća (po 1,2 odsto), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,8 odsto).

Poskupeli su i stanovanje, voda, električna energija, gas i druga goriva, kao i usluge u zdravstvo (po 0,6 odsto), a rast cena zabeležen je i komunikacijama i obrazovanju (po 0,1 odsto).

Narodna banka Srbije i dalje ovu inflaciju vidi kao "očekivanu i prolaznu" i isitče da će se nivo cena vratiti u planirani okvir 1,5 do 4,5 odsto do sredine sledeće godine. U međuvremenu, NBS je počela za zateže monetarne dizgine ali još nije rešila da dira u referentnu kamatnu stopu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike