Dinarski krediti neće poskupeti: Narodna banka „zakucala“ kamatnu stopu

09.12.2021

13:04

0

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od jedan odsto

Dinarski krediti neće poskupeti: Narodna banka „zakucala“ kamatnu stopu
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Srpska centralna banka je procenila da je inflacija i dalje pod kontrolom i nije se odlučila za promenu kamatne stope koja bi poskupela novac, a time i kredite u dinarima. Osnovna kamatna stopa NBS ostaje ista ali to ne znači da centralna banka polako ne „zateže“ monetarnu politiku.  

Koristeći fleksibilnost postojećeg monetarnog okvira, NBS od oktobra ove godine postepeno smanjuje stepen ekspanzivnosti monetarne politike bez promene osnovnih kamatnih stopa, imajući u vidu povećane troškovne pritiske u međunarodnom i domaćem okruženju i potrebu uticaja na inflaciona očekivanja, saopšteno je iz NBS.

Smanjivanje likvidnosti kroz repo aukcije

Pored obustavljanja aukcija repo kupovine hartija od vrednosti putem kojih je u prethodnom periodu bankama obezbeđivana dinarska likvidnost, NBS postepeno povećava procenat viškova dinarske likvidnosti koje povlači na nedelju dana putem reverzibilnih repo aukcija (repo prodaje hartija od vrednosti), kao i prosečnu ponderisanu stopu na tim aukcijama, navodi se u saopštenju NBS.

Od oktobra, ova stopa je povećana sa 0,11 posto, koliko je do tada u proseku iznosila od početka godine, na 0,34 procenta, koliko je iznosila na poslednjoj reverzibilnoj repo aukciji.

Iz NBS najavljuju da će i u narednom periodu postepeno, u skladu sa okolnostima, nastaviti da putem povećanja prosečne ponderisane repo stope, u okviru postojećeg koridora kamatnih stopa, pooštravaju monetarne uslove.
Profimedia
 

Više svetske cene energenata i drugih primarnih proizvoda, zastoji u snabdevanju i znatno više cene transporta na globalnom nivou, uz efekte niske baze iz prethodne godine, doveli su do viših troškovnih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu, napominje NBS i podseća da je prema, prema podacima državne statistiku, inflacija u oktobru iznosila 6,6 posto međugodišnje.

Pri tome, tri četvrtine međugodišnje inflacije bilo je opredeljeno faktorima na koje monetarna politika ne može da utiče - cenama hrane i energenata.

- S druge strane, bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), na koju mere monetarne politike imaju veći uticaj, u oktobru je ponovo bila znatno niža od ukupne inflacije i iznosila je 2,7 odsto međugodišnje - navodi se u saopštenju.

NBS naglašava da očuvanju bazne inflacije na niskom nivou doprinosi dugogodišnja relativna stabilnost deviznog kursa, koja predstavlja snažno sidro cenovne stabilnosti i koja će biti očuvana i u narednom periodu, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede u granicama cilja za godinu dana unapred i u srednjem roku.

U prilog očuvanju inflacionih očekivanja, kaže dalje, idu i mere Vlade Srbije o ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica.

NBS, kao i većina vodećih svetskih centralnih banaka, očekuje da će faktori više ukupne inflacije u najvećoj meri biti privremenog karaktera i da će biti iscrpljeni u narednoj godini. Predviđa usporavanje inflacije od drugog tromesečja 2022, tako da bi sredinom godine ona trebalo da se vrati u granice cilja od tri posto plus/minus 1,5 odsto.

Nakon toga, inflacija će se kretati ka centralnoj vrednosti cilja, pri čemu postoji mogućnost da se krajem 2022. nađe i u donjoj polovini ciljanog raspona, ako se ima u vidu efekat više baze iz ove godine.

U slučaju da se materijalizuju neki od rizika, koji bi za posledicu mogli da imaju kretanje inflacije iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja u dužem periodu, NBS je spremna u najkraćem roku da reaguje svim raspoloživim instrumentima.

BDP blizu stope od sedam odsto

Izvršni odbor NBS je na današnjoj sednici posebno istakao snažnu dinamiku rasta domaće ekonomije, koja je u sva tri tromesečja ove godine nadmašila očekivanja. Realni rast bruto domaćeg proizvoda u trećem tromesečju je bio veći od preliminarne procene Republičkog zavoda za statistiku (7,4%) i iznosio je 7,7 posto međugodišnje.

- Posebno se ističe izvozna aktivnost, koja će ove godine ostvariti najviši nivo do sada. Povoljna kretanja nastavljaju da beleže i uslužni sektori, koji su prošle godine bili najteže pogođeni pandemijom. Imajući u vidu da će na nivou godine rast ostvariti i svi proizvodni sektori, osim poljoprivrede na koju se odrazila suša, kao i da je u trećem tromesečju ostvaren bolji rezultat od očekivanog, naša projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda od 6,5 do sedam odsto u 2021, sada je bliža nivou od 7,0 odsto – kažu iz NBS.

U srednjem roku, NBS očekuje rast od četiri do pet procenata, čemu će, kako navodi,  doprineti realizacija velikih infrastrukturnih projekata.

Predočava takođe da je, kao rezultat dinamičnog privrednog rasta, uprkos pandemiji postignuta stopa zaposlenosti od 50 posto, što je najviša stopa ikada zabeležena.
Iz Narodne banke Srbije naglašavaju da će, kao i do sada, nastaviti pažljivo da prate kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju i da će prioritet monetarne politike i dalje biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku ubrzanju privrednog rasta i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. januara 2022.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti