Spas za Gornji Milanovac: Počela izgradnja saobraćajnice do petlje Takovo

24.11.2021

12:08

0

U Gornjem Milanovcu počela je izgradnja pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac - petlja Takovo, u dužini od 9,4 kilometra

Spas za Gornji Milanovac: Počela izgradnja saobraćajnice do petlje Takovo
Stalo građevinarstvo, pada BDP - Copyright Pixabay/ colours4you

Centralna zona grada opterećena je teretnim saobraćajem, jer se do pristupa autoputu Miloš Veliki u Takovu dolazi preko Klatičeva i centralnih gradskih ulica.

Procenjuje se da dnevno kroz centar Gornjeg Milanovca prođe i do dve hiljade kamiona, pa je obilaznica od višestrukog značaja za opštinu, kaže inženjer Goran Petrović, direktor podizvođačke firme „Mostogradnja Ing“.

Spas za grad

- Ovom saobraćajnicom značajno će se rasteretiti centralne zone i centralne ulice Gornjeg Milanovca. Izgradnjom autoputa Miloš Veliki znatno veći teretni saobraćaj gravitira ka gradu. Ovom saobraćajnicom će se praktično razdvojiti teretni i lokalni saobraćaj. Što znači manje aero zagađenja za grad, ređe održavanje ulica u centralnoj zoni i veću bezbednost - rekao je Petrović za Tanjug.

On je dodao da je ovaj putni pravac izuzetno komplikovan zbog nepristupačnog terena u pojedinim mestima, ali da će radovi biti završeni za 18 meseci.

- Prva potdeonica obilaznice od 4,7 kilometara je potpuno nova saobraćajnica, dok je drugi deo od  4,7 km rekonstrukcija postojećeg državnog puta.  Na prvoj potdeonici biće izvedeni teški radovi, četiri mosta, jedan nadvožnjak, oko 220 hiljada kubika useka i 70 hiljada kubika nasipa.

Za sve betonske radove predviđeno je dvadeset hiljada kubika betona i trideset hiljada kubika asfalta. S obzirom na količinu teretnog saobraćaja, projektovana je moćna kolovozna konstrukcija.

Sada radimo pripremne zemljane radove, a rok za  izvođenje radova je 18 meseci.  Mislim da ćemo završiti u zadatom roku”, rekao je Petrović.

Predstavnici Vlade Srbije, Puteva Srbije i kineske građevinske kompanije „Pauer konstrakšen korporejšen of Čajna" (Power Construction Corporation of Ćina) potpisali su 12. novembra u Predsedništvu Srbije ugovor o projektovanju i izgradnji pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac - petlja Takovo, za šta će biti izdvojeno 30 miliona evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike