Putarina i na Ibarskoj: Kamiondžije će „morati“ na auto-put

04.11.2021

10:30

0

Država će uskoro uvesti putarinu za teretna vozila i na magistralom pravcu kako ne bi izbegavala auto-put

Putarina i na Ibarskoj: Kamiondžije će „morati“ na auto-put
Copyright Printscreen/Youtube, zlita

Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak najavio je danas da će vrlo brzo biti uvedena putarina na Ibarskoj magistrali za teške kamione, od 40 tona nosivosti.

Drobnjak je, gostujući na TV K1, rekao da se, pre svega, zbog bezbednosti saobraćaja moraju teški kamioni prebaciti na auto-put umesto što sada koriste Ibarsku magistralu da ne bi platili putarinu.

- Vrlo brzo ćemo Ibarsku magistralu „zatvoriti“ za te kamione, pre svega zbog bezbednosti, i biće im ista cena kada idu Ibarskom kao i na auto-putu - poručio je Drobnjak.

U Srbiji je ove godine povećan broj vozila na auto-putevima za 10 odsto u odnosu na 2019. godinu, kazao je Drobnjak, i dodao da je to zato što smo izgradili auto-puteve u zemlji i da sada svi koji idu ka Grčkoj i Turskoj idu preko Srbije.

- Svi sada idu kroz Srbiju, a ne preko Mađarske, Rumunije i Bugarske, jer im je taj pravac duži za 250 do 300 kilometara - naveo je Drobnjak.

Raspisan tender za studiju

"Putevi Srbije“ raspisali su tender za izradu dokumenta koji treba da analizira potrebu za uvođenjem sistema naplate putarine na novim, budućim deonicama auto-puteva, ali i na putevima nižeg reda, javlja eKapija.

CiljsStudije je, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, da pokaže isplativost uvođenja naplate putarine na pomenutim kategorijama saobraćajnica, za kamione, odnoso komercijalna vozila težine preko12 tona.

Očekuje se da dokument da odgovore na pitanja o svrsishodnosti izrade takve studije i koji sistem za naplatu putarine bi bio optimalan.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike