Putevi za srednju klasu i 1.000 evra plate

30.10.2021

07:28

0

Autoputevi i brzi vozovi u potpunosti će promeniti način na koji ljudi u Srbiji putuju, kaže resorni ministar

Putevi za srednju klasu i 1.000 evra plate
vucic voz (9) - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Autoputevi i brze drumske saobraćajnice, kao i brza pruga kroz Srbiju, grade se kao investicija za budućnost, ističe ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

- Mi ove investicije projektujemo za zemlju gde će prosečna plata biti hiljadu evra. Jedan od ciljeva je da vozovi budu popunjeni i ide se ka tome da voz bude prevozno sredstvo za srednju klasu – rekao je Momirović na TV Prva.

Srbija dobila "mercedes" na pruzi

Ministar saobraćaja i infrastrukture kaže da je teško opisati kako je Srbija prešla put od železnice, kao simbola propadanja, do prvog brzog voza koji će ići 200 km na sat, a koji je predstavljen juče.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Taj „Štadlerov“ brzi voz je, kaže ministar, najbolji voz koji postoji u Evropi, "‘mercedes‘ na pruzi". Naveo je da je to voz koji će imati 317 sedišta, dve klase, prvi u našoj zemlji koji je dostupan za osobe sa invalididtetom i koji će omogućiti da se od Beograda do Novog Sada stiže za 30 minuta.

Ministar je ukazao da će brzi voz potpuno promeniti komunikaciju između dva najveća grada u Srbiji i da će približiti Beograd i Novi Sad.

Momirović je naveo da se u Srbiji trenutno projektuje i gradi više od 1.200 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica i dodao da je pruga Beograd - Novi Sad deo brze pruge Beograd - Budimpešta. Deonica do Novog Sada biće završena u februaru, a radovi do Novog Sada do Subotice počeće za mesec dana, za šta će biti potrebno 1,2 miliona evra.

Govoreći o ceni karte na relaciji Beograd - Novi Sad, koja bi trebalo da bude 1.000 dinara, Momirović je rekao da da je cena stvar poslovne politike i da će postojati paketi, tako da će oni koji budu često koristili prugu imati popuste.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike