Mala nuklearka će nići u komšiluku: Rumuni sa SAD grade modularnu elektranu

05.11.2021

08:43

0

SAD i Rumunija dogovorili su da zajedno grade prvu malu modularnu nuklearnu elektranu u Rumuniji koja bi trebalo da prvu struju pusti 2028. godine

Mala nuklearka će nići u komšiluku: Rumuni sa SAD grade modularnu elektranu
Nuklearna modularna elektrana - Copyright Screenshot: NuScale Power

Bukurešt je rešio da krene pravcem koji dve muve ubija jednim udarcem – smanji ugljenični otisak svog energetskog sektora ali i poboljša stabilnost snabdevanja strujom koja ne zavisi od ćudi vetra, niskog vodostaja ili broja sunčanih dana.

Predstavnici Rumunije i SAD potpisali su na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu sporazum o izgradnji malog modularnog reaktora (SMR) u Rumuniji, koji će, kako je najavljeno biti priključen na rumunsku elektromrežu 2028. godine. Sporazum su potpisali izvršni direktor rumunske nacionalne nuklearne korporacije „Nuklearelektrika“, Kozmin Gita, i predsednik i izvršni direktor američke kompanije „Nuskejl Pauer“, Džon Hopkins, izvestila je agencija Ađerpres.

SAD i Rumunija dogovorili su da zajedno grade prvu malu modularnu nuklearnu elektranu u Rumuniji a u Vašingtonu je saopšteno da će upotreba tehnologije malih modularnih reaktora (SMR) dati ključni doprinos dekarbonizaciji energetskog sektora te balkanske zemlje.

Bela kuća saopštila je da će izgradnjom prve elektrane sa malim modularnim reaktorom (SMR), u saradnji sa SAD i američkom kompanijom „Nuskejl“, najmodernija civilna nuklearna tehnologija stići i u taj deo Evrope.

Prema saopštenju „Nuklearelektrika“ i izjavi v.d. ministra energetike Rumunije Virdžila Popeskua, „Nuskejl Pauer“ je jedina kompanija kojoj je američki regulator, Komisija za nuklearnu energiju, odobrio dizajn i razvoj malih modularnih reaktora.
 

Centrala do 300 MW

Komercijalni ugovor će uključivati „Nuskejlovu“ centralu sa šest modula. Modularni reaktori proizvode u SAD a zatim transportuju i instaliraju na lokaciju centrale. Standardno su instalisane snage do 300 megavata električne energije.

Grinpis: Rumuni pokusni kunići

Povodom ovog saopštenja oglasili su se aktivisti „Grinpisa“, poručivši da ne odobravaju "eksperimentalni" nuklearni projekat, i ocenjujući da će Rumunija "postati pokusni kunić za nedovoljno testiranu nuklearnu tehnologiju". Naveli su i da nova američka nuklearna tehnologije SMR još nije odobrena u Evropi. - Nijedan nuklearni reaktor ovog tipa nije izgrađen ni u SAD ni u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu. Dakle, Rumunija bi postala pokusni kunić za nedovoljno ispitane nuklearne tehnologije - tvrde predstavnici organizacije Grinpis.

SMR kompanije Nuskejl pojedinačno proizvode 77MW struje bruto, a u zavisnosti od konfiguracije, jednu nuklearnu elektranu, prema podacima sa sajta kompanije, čini do 12 modula.
Prema najavama, granja nuklearke bi trebamo da stvori više od 3.700 radnih mesta u SAD i Rumuniji u startu a još 30.000 povezanih poslova pride, kako projekat bude rastao.

Plan su posle susreta na samitu COP26 2. novembra najavili specijalni izaslanik američkog predsednika za klimu, Džon Keri, i rumunski predsednik, Klaus Johanis.

Dve zemlje su još 2020. godine potpisale sporazum o saradnji na jačanju i modernizaciji rumunskog civilnog nuklearnog programa, piše „Euraktiv“.

Iz Bukurešta je rečeno da će modularni reaktor početi da proizvodi struju 2028. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike