Gradiće još šest nuklearki: Makron, nakon zaokreta, sprema i božićno obećanje

19.10.2021

07:21

0

Francuska će graditi šest novih nuklearnih reaktora kako bi pojačala elektroenergetsku nezavisnost zemlje

Gradiće još šest nuklearki: Makron, nakon zaokreta, sprema i božićno obećanje
Copyright Foto:Pixabay/Stefan Kuhn

Francuski predsednik Emanuel Makron najaviće pre Božića izgradnju šest novih nuklearnih EPR reaktora u Francuskoj, objavio je dnevni list „Figaro“

Uticaj evropske gasne krize na cene energije i posledični udar na budžet  domaćinstava šest meseci uoči predsedničkih izbora u Francuskoj, ubrzali su tu odluku, dodaje list, a prenosi Rojters.

Portparol Jelisejske palate je odbio da komentariše izveštaj „Figaroa“.

Na početku predsedničkog mandata, Makron je obećao da će do 2035. godine smanjiti udeo nuklearne energije u francuskom energetskom miksu na 50 posto sa aktuelnih 75 procenata. Energetska kriza, međutim, menja raspoloženje u Parizu.

- Energetska kriza pokazuje da je nuklearna energija ispravan izbor za našu tranziciju na zelenu energiju - citira „Figaro“ neimenovanog visokog vladinog zvaničnika.

Vlada je tvrdila ranije da neće pokretati nikakve nove projekte nuklearnih reaktora dok se ne završi nuklearna elektrana u Flamanvilu, na severozapadu Francuske.

Međutim, ministarka industrije, Anjes Panje-Rinašer, je najavila 1. oktobra mogućnost da Francuska donese odluku o početku gradnje šest novih reaktora pre nego što Flamanvil bude potpuno operativan.

Završetak nuklearke Flamanvil kasni gotovo jednu deceniju uz ogromno prekoračenje troškova, a ministri i dalje odbijaju da kažu kada će biti priključena na mrežu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike