Nova muka za vozače dizelaša: Moguća nestašica tečnosti „adblu“

27.10.2021

08:28

0

Dramatičan rast cene gasa mogao bi uskoro da pogodi vozače novih vozila sa dizel motorima, jer preti nestašica aditiva

Nova muka za vozače dizelaša: Moguća nestašica tečnosti „adblu“
diesel-4625971_1280 - Copyright Pixabay/ myshoun

Gasna kriza u Evropi dodatno pogađa i vozače dizelaša. Nestašica tečnosti „adblu“ (adBlue), koja smanjuje nivo azotnih oksida u izduvnim gasovima, mogla bi da uskoro poremeti život vlasnicima i vozačima automobila, ali i firmama koje imaju autobuse i kamione na dizel gorivo.

Bez ovog dodatka putnička vozila nove generacije, ali i teretna vozila, ne mogu da se kreću, jer sistemi prijavljuju kvar i gase vozila.

Evropski proizvođači „adblua“ su zbog velike cene gasa smanjili proizvodnju, pošto je za proizvodnju litra aditiva potrebno kilogram gasa.

- Svi veliki proizvođači su svoj proizvod već sveli na kontingente, a pojedini su potpuno obustavili proizvodnju - ukazuje prodavac na veliko tog aditiva u Austriji Andreas Obereder.

Već u septembru je veliki nemački hemijski koncern BASF smanjio proizvodnju amonijaka, koji je bitan u proizvodnji aditiva. U oktobru je i najveći proizvođač amonijaka u Nemačkoj SKW smanjio proizvodnju, jer im se, zbog cene gase, ne isplati taj posao.

Nemački auto-prevoznici već su alarmirani zbog pretećeg nedostatka neophodnog dodatka, bez kojeg ne može da radi 90 odsto teretnjaka, ističu iz njihovog udruženja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike