I Srbiji sledi poskupljenje gasa i struje: Direktori pred ozbiljnim problemom, kako napraviti plan

07.10.2021

18:30

0

Sa cenama gasa, koji na berzama probija rekorde, i sve skupljom strujom u Evropi, i u Srbiji se čelni ljudi firmi hvataju za glavu i pitaju kako će dalje

I Srbiji sledi poskupljenje gasa i struje: Direktori pred ozbiljnim problemom, kako napraviti plan
Industrija - Copyright Pixabay/Profimedia

Srpska industrija je navikla da plaća najskuplji gas u Evropi u "mirno vreme“ ali sada u vreme kada plavi energent obara sve rekorde na berzi, ni domaći direktori više ne znaju šta će i kako dalje. Ali to nije jedina muka, jer uz skuplji gas ide i skuplja struja. Neke evropske države već su najavile da će morati da se “umešaju na tržište“ ili daju subvencije kako bi se nekako podnelo poskupljenje...

Gasa i struje će biti, videćemo po kojoj ceni

Građani Srbije i srpska privreda imaće dovoljno gasa i struje, po održivim cenama, izjavila je pre nekoliko dana ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
- Imaćemo novi ugovor sa „Gapromom“ i sa održivom cenom za domaćinstava. Kada pričamo o ceni za industriju, treba znati da nevezano za ovu krizu srpska preduzeća koriste gas po najvišoj ceni u Evropi. I to je nešto o čemu moramo da razmislimo kada budemo govorili o cenovnim tarifama. Da li je to pravi način - istakla je Mihajlovićeva.

- Situacija je jako loša i to je za sve nas u industriji veoma zabrinjavajuće. Sada je doba u godini kada se prave planovi poslovanja za sledeću a mi prosto ne znamo kako da to uradimo, kada ne znamo koliko će nas koštati energija – kaže za 24sedam Dragoljub Vukadinović, predsednik "Metalac grupe“, čije su članice velike izvozne fabrike.

Na terminskom tržištu evropske berze, gas je ovih dana prelazio cenu od 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara za isporuku u novembru. To dosad nije zabeleženo i odmah su reagovala i lokalna tržišta, pa je u Britaniji i Francuskoj cena gasa skočila za 25 odsto zbog nestašice i očekivanja hladne zime.

Više zabrinjava cena struje

Poskupljenje se sprema i u Srbiji, iako naše tržište ne zavisi direktno od berzanske cene, već je ona uslovljena dugoročnim ugovorom sa „Gaspromom“. U njemu je nabavna cena za „Srbijagas“ 260 dolara za 1.000 kubika. To je u pretkrizno vreme bilo čak 160 dolara jeftinije nego što su ga Rusi prodavali ostatku Evrope. Međutim, taj desetogodišnji ugovor ističe krajem godine i trenutno se pregovara o novom.

- Postoje neke najave da će cena gasa za industriju ići naviše za 12 ili 13 odsto u odnosu na onu koja se sada plaća. Nas u „Metalcu“ više brine cena struje, jer nam ističe dvogodišnji ugovor. A cena bi u novim preduzećima mogla da bude i duplo veća od one od pre dve godine. Mi smo najveći potrošač u regionu Zapadne Srbije, dajemo na struju 250.000 evra svakog meseca i to je za nas veliki udarac. Samo zbog poskupljenja struje morali bismo da podignemo našu cenu za tri odsto, a kako to objasniti kupcima – ukazuje Vukadinović.

Srpskoj industriji ostvarila se ona narodna mudrost, ili kletva, da "nevolja nikada ne ide sama". Tako se i ova energetska kriza oko poskupljenja samo nadovezala na onu koja je tokom prošle i ove godine "šamarala" proizvođače.

Sve ih stiglo

- Ništa nas nije mimoišlo, ni drastično poskupljenje metala u svetu, ni papira, izolacionih materijala… I kada smo mislili da smo sve to prebrodili, sada je došlo i ovo sa gasom i strujom. I umesto da više podignemo plate radnicima, mi sad moramo da skuplje plaćamo energente – nabraja muke Vukadinović.

Eurostat
Za privredu cena gasa u Srbiji je relativno visoka u odnosu na mnogo razvijenije zemlje u EU

Skuplja energija, i to ne tek za neki procenat, neminovno će podići cene i svih roba, kako domaće tako i inostrane proizvodnje, od proizvoda od gume i plastike do cementa i drugog građevinskog materijala. Kako će se s time izboriti i proizvođači i kupci, nezahvalno je prognozirati, kaže za 24sedam Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije.

U Britaniji kolaps, katanci u igri i u Austriji

Zbog "ludila cena" energenata u Austriji je distributer električne energije "E-Werk Ebner" odlučio da prestane da radi. Kompanija je poslala pismo za svojih 4.500 korisnika da potraže novog snabdevača. Korisnicima je rečeno da će sklopljeni sporazumi biti otkazani sa 30. novembrom, i da će isporuka biti obustavljena.
- Pošto nažalost nije na vidiku kraj ludila rasta cena i zato što ne želimo taj ludi rast da prebacujemo na korisnike prestajemo sa radom - poruka je kompanije.
Slični slučajevi su već zabeleženi u Velikoj Britaniji, gde je nekoliko distributera gasa i struje stavilo katanac na firme zbog skoka cena koji nisu, zbog državnih ograničenja, mogli da "prebace“ na kupce. Bez ugovorenog snabdevanja energentima za ovu zimu ostalo je zasad dva miliona domaćinstava.

- Nema izglednih prognoza, bar ne sa dobrim vestima. Ali u celoj situaciji nekakva je uteha da je tako u celoj Evropi. Bar u ovom slučaju naši proizvođači i izvoznici neće biti u lošijoj poziciji u odnosu na konkurenciju i na tamošnjim tržištima i na domaćem – rekao je Stevanović.

Srbija godišnje troši 2,6 milijardi metara kubnih gasa, od čega 85 odsto dolazi iz uvoza. Industrija od ukupne količine "proguta“ 54 odsto, toplane 20 odsto, a 22 odsto individualna domaćinstva, podaci su iz Energetskog bilansa Republike Srbije za 2021. godinu. Ako divljanje cena i energetska kriza potraju još koji mesec, sve ove kategorije čeka poskupljenje i gasa i struje.

- Uz toliko skuplje energente cene će morati da podignu proizvođači, a to onda stvara širi ekonomski problem. Države su već počele da reaguju i "mešaju“ se u slobodno tržište, jer se pokazalo da ono ne može uvek da se samoreguliše. Zasedaće odbor za energetiku u Skupštini Srbije, zasedaju i u resornom ministarstvu i Vladi, videćemo da li ćemo imati i kod nas neke mere. Ali mora se nekako postići ono što je za industriju najbitnije, da troškovi budu predvidivi da bi moglo da se planira, barem na srednji rok – zaključuje Stevanović.

Eurostat
Za domaćinstva cena gasa u Srbiji je među najnižima u Evropi

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike