Počelo čišćenje "istorijskog otpada" u fabrikama širom Srbije

26.10.2021

12:16

0

Ovaj otpad utiče na životnu sredinu i zagađuje vodu, vazduh i zemlju, naročito ukoliko je bio nepravilno skladišten, istakla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović

Počelo čišćenje "istorijskog otpada" u fabrikama širom Srbije
Profimedia

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je u toku akcija čišćenja opasnog industrijskog otpada, tzv. istorijskog otpada, koji je nastao dvehiljaditih godina u fabrikama u stečaju ili u procesu privatizacije širom naše zemlje, kao i da je to jedan od prioriteta tog ministarstva.

Ona je istakla da je obaveza države da ukloni ovaj opasni otpad, kako bi se očuvala zdrava životna sredina.

- Kada govorimo o "istorijskom otpadu" govorimo o opasnim materijama, bilo da su to hemikalije, otpadna ulja, građevinski, drveni ili farmaceutski otpad - navela je Vujovićeva u izjavi za Tanjug.

Dodala je da ovaj otpad utiče na životnu sredinu i zagađuje vodu, vazduh i zemlju, naročito ukoliko je bio nepravilno skladišten. Na ovaj otpad, prema njenim rečima, uticao je vremenski faktor, jer je otpad stajao više od 10 ili 15 godina u neadekvatnim ambalažama koje su za to vreme korodirale i popucale, te dovode do još većeg zagađenja.

- Mi smo odlučili da delamo na osnovu ''Bele knjige'' koja je napravljena zajedno sa laboratorijom i da očistimo sve - rekla je Vujovićeva, i istakla da uklanjanje zavisi od dinamike i sredstava kojima se raspolaže.

Navela je da su gotovo očisćene fabrika "Svetlost" iz Bujanovca, "Hins" u Novom Sadu i "Prva Petoletka" iz Trstenika, kao i da je pri kraju čišćenje otpada iz fabrike "Majevica" u Bačkoj Palanci.

ekologija.gov.rs
Irena Vujović

Takođe, osvrnula se na to da je nedavno posetila Trstenik prilikom čišćenja "Prve petoletke" i istakla da će se uskoro ukloniti otpad sa dve lokacije u okviru Elektroindustrije Niš. Sve ove, kako kaže Vujovićeva, ekološke bombe čiste se do nultog stanja.

- Neke od ovih lokacija bile su predmet žalbi građana i svih ljudi kojima je kvalitet života značajno opao usled otpada koji se nalazi u neposrednom komšiluku - kaže ministarka.

Dodala je da je sada pokrenuta akcija čišćenja "istorijskog otpada" do nultog stanja, za razliku od ranijih perioda kada su se otklanjale samo određene vrste otpada. Vujovićeva je objasnila da se čišćenje otpada obavlja uz nadzor inspekcije koja je stalno na terenu sa operaterom, čija je dužnost da otpad zapakuje i ukloni iz fabrika.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug