Upozorenje Međunarodne agencije za energiju: Presporo u zelenu tranziciju

13.10.2021

07:27

0

Autor: 24sedam

Energetska tranzicija je suviše spora i to će dodatno ugroziti i ekologiju i povećati poremećaje u snabdevanju, upozoravaju iz međunarodne institucije za energetiku

Upozorenje Međunarodne agencije za energiju: Presporo u zelenu tranziciju
Vetrolektrane dobre, kada duva - Copyright Foto: Pixabay/ Mylene2401

Energetska tranzicija je suviše spora i svet će imati dalje klimatsko zagrevanja ali takođe i poremećaje u snabdevanju energijom ako se ne krene u brzo i ogromno ulaganje u čistu energiju, upozorila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Agencija je u godišnjem izveštaju objavljenom na dve nedelje pred otvaranje međunarodnog UN skupa o klimi COP26 u Glazgovu, uputila ozbiljno upozorenje svetu zbog pravca u kome se kreće.

Agencija ukazuje da se pojavljuje "nova ekonomija", s baterijama, hidrogenom, električnim vozilima, ali da ulaganja u te oblasti mora biti snažnije, odlučnije i brže.

Fosilna goriva vuku nazad

Napretku kroz nove tehnologije suprotstavljaju se status kvo postojećih energetskih sistema i praktično insistiranje na fosilnim goriva, navodi agencija. Agencija ukazuje na to da su nafta, gas i ugalj i dalje 80 odsto izvora energije, ali i da generišu tri četvrtine klimatskih poremećaja.

Podseća se da i kada bi bile ispunjene klimatske obaveze koje su države preuzele, to bilo samo 20 odsto potrebnih smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. a da bi se zagrevanje zadržalo pod kontrolom.

Da bi se situacija poboljšala, investicije u energetske projekte za odvajanja od ugljenika treba da se utrostruče u narednih deset godina, da bi se dostigla ugljenična neutralnost do 2050. godine, rekao je direktor IEA, Fatih Birol.

IEA je navela i da potrebna dodatna ulaganja nisu toliko velika kao što često izgledaju.

Birol je rekao da se ne investira dovoljno da se odgovori na buduću tražnju, i te neizvesnosti pripremaju za nesiguran period. Jasno je kako na to treba odgovoriti - velikim i brzim investicijama u čistu energiju, da bi se osiguralo kratkoročno i dugoročno ispunjenje potreba.

- Nova ekonomija enegetike se pojavljuje sa potencijalom za stvaranje miliona radnih mesta - rekao je Fatih Birol i pozvao vođe na sastanku COP26 da daju svoj doprinos i učine da 2020-godine budu decenija kada se u velikoj meri razvija čista energija.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike