Nemaju ni ideju: Svaka druga firma u Top 100 Londonske berze bez klimatskog plana

20.10.2021

08:07

0

Gotovo polovina od 100 najvećih kompanija koje kotiraju na Londonskoj berzi nema plan za ostvarenje ciljane nulte emisije štetnih gasova

Nemaju ni ideju: Svaka druga firma u Top 100 Londonske berze bez klimatskog plana
Tan2021-10-14_153921675_0 - Copyright Tanjug/AP photo

Od 100 najvećih kompanija na FTSE indeksu Londonske berze gotovo svaka druga nema nikakav plan kako će se ponašati i poslovati zbog klimatskih promena. Da stvar bude još gora, od onih koje imaju samo u 23 slučaja to je naučno zasnovan plan, pokazalo je istraživanje o društveno odgovornom poslovanju (ESG) fonda za upravljanje imovinom „Arabeska“.

Među 20 najuspešnijih britanskih firmi iz FTSE-100 u oblasti klime su „AstraZeneka“, „Britiš Amerikan Tobako“, „Barberi“, „Rols-Rojs“ i „Unilever“, dok su se rudarske i energetske kompanije pokazale kao najlošije, prema studiji „Arabeske“.

Dekarbonizacija samo pusta želja

Britanija želi da svede emisiju gasova sa efektom staklene bašte, koja potiče iz privrede, na nulu do 2050. godine, a premijer Boris Džonson pristupa sa entuzijazmom vođenju zelene revolucije kako bi primorao zapadne ekonomije da eliminišu zavisnost od fosilnih goriva, prenosi Rojters.

Istraživanje „Arabeske“ je pokazalo da 45 kompanija u indeksnoj korpi FTSE100 nema ciljeve o neto nultoj emisiji, dok je samo 23 njih donelo klimatske planove koji ispunjavaju standarde Inicijative naučno zasnovanih ciljeva (SBTi), koja definiše najbolje prakse za postizanje tih ciljeva.

Studija takođe otkriva da se poslovanje 28 kompanija iz indeksa FTSE odvija tako da će doprineti globalnom porastu temperature za 2,7 stepeni Celzijusa ili više do 2050. Naučnici smatraju da bi takav rast doveo do najgoreg mogućeg klimatskog scenarija.

Rezultati istraživanja su neugodni za britansku vladu koja će u novembru biti domaćin velikog klimatskog samita, poznatog kao COP26, u Glazgovu.

- Ovi nalazi pokazuju veliki jaz između onoga gde su danas kompanije iz FTSE 100 u odnosu na to gde bi trebalo da budu da bi Velika Britanija ostvarila ciljanu nultu emisiju - kaže Danijel Klijer, predsednik Arabeske.

Dodaje da većina najvećih britanskih kompanija nije na putu da dostigne neto nulti cilj do 2050. i da će morati da sprovedu značajne promene u načinu poslovanja i raspodeli kapitala.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike