„Što pre uđemo u zeleni voz, pre ćemo i stići“: Energetika u svetu sada neodvojiva od ekologije, kaže ministarka Mihajlović

15.10.2021

09:22

0

Energetska bezbednost je pitanje broj jedan u ovom trenutku ali bez brige o ekologiji u svetu više nama donošenja bilo kakvih odluka u energetici, istakla je srpska ministarka energetike nakon energetskog foruma u Moskvi

„Što pre uđemo u zeleni voz, pre ćemo i stići“: Energetika u svetu sada neodvojiva od ekologije, kaže ministarka Mihajlović
Tan2021-10-15_8118804_1 - Copyright Tanjug/Zoran Petrović

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je za čitav svet, uključujući i Srbiju, energetska bezbednost pitanje broj jedan, odnosno kako da imamo dovoljno energije i da ta energija bude po održivim cenama.

Mihajlovićeva je na kraju posete Moskvi, gde je prisustvovala energetskog forumu „Ruska nedelja energetike 2021“, na kojem su bili prisutni najveći akteri na svetskom energetskom tržištu, rekla da procene kažu da će se iz aktuelne energetske krize izaći verovatno na proleće iduće godine i da svi već razmišljaju o razvoju koji će uslediti posle toga.

- Energetska kriza u svetu izazvana je jednim delom lošim planiranjem kakva će biti tražnja za energentima nakon krize izazvane pandemijom COVID-19, ali su i na ovoj konferenciji svi mnogo više govorili o nedostatku investicija u prethodnom periodu, upravo u samom energetskom sektoru. Takođe je jasno da više nema razgovora o donošenju bilo kakvih odluka u energetici, a da nema u isto vreme brige o životnoj sredini, a pre svega o borbi protiv klimatskih promena - navela je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je dodala da čak i na panelu koji je bio posvećen uglju, niko nije rekao da treba zaustaviti borbu protiv klimatskih promena ili da treba ostaviti sve termoelektrane da rade bez postavljanja određenih ciljeva i rokova, saopšteno je iz kabineta ministarke.

Mihajlović je navela da se, naprotiv, pričalo o tome da gas može biti tranziciono gorivo, da vodonik predstavlja budućnost kad je reč o energetskoj stabilnosti, a delom i o nuklearnoj energiji.

- Sviđalo nam se to ili ne, Zelena agenda predstavlja revoluciju u oblasti energetike i svi treba da razmišljamo o tome kako će izgledati naše strategije i planovi za budućnost. Što pre uđemo u voz zelene energije, zelene revolucije i borbe protiv klimatskih promena, imaćemo mnogo više mogućnosti i za nove investicije koje su jako važne u energetskom sektoru, a samim tim i za jednu zdraviju energetsku politiku - rekla je Mihajlovićeva.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike