I Ikea se seli: Umesto u Aziji na vratima Evrope

07.10.2021

08:46

0

Autor: 24sedam

I švedski proizvođač nameštaja seli deo proizvodnje bliže kupcima u Evropi

I Ikea se seli: Umesto u Aziji na vratima Evrope
Copyright Foto:Pixabay/y Konrad Krajewski

Švedski lanac prodavnica nameštaja „Ikea“ pridružuje se globalnim proizvođačima i trgovcima koji žele da njihove ili partnerske fabrike budu što bliže kupcu.

Zbog toga „Ikea“ planira da usmeri veći deo proizvodnje za Evropu u Tursku, kako bi svela na minimum probleme transporta i logistike u trenutku kada su pokidani globalni lanci nabavke.

Manji put, manji trošak

Uz brži transport robe od fabričke kapije do polica i kupaca, premeštaj proizvodnje u Evropu ili blizu njenih granica snizio bi i troškove prevoza, prenosi Rojters izjavu finansijskog direktora turskog ogranka.

- Zbog problema s isporukama, s kojima smo se suočili tokom pandemije kovida, nastojimo više da proizvodimo u Turskoj - izjavio je finansijski direktor Kerim Nisel, ne želeći da kaže koliko bi kapaciteta moglo da bude premešteno.

Švedski proizvođač planira da u Turskoj proizvodi fotelje, police za knjige, ormare i kuhinjske elemente i potom da ih izvozi. Trenutno ih dopremaju iz hiljadama kilometara udaljenih pogona u istočnoj Aziji na tržišta Bliskog istoka i Evrope.

- Svi smo u pandemiji shvatili da je diversifikacija jako važna i da možda baš i nije dobra strategija da se proizvode artikli u jednoj zemlji i potom da se transportuju širom sveta – objasnio je Nikel.

Zbog nedostatka kontejnera za brodski i železnički transport robe, cena iznajmljivanja skočila je sa 2.000 dolara na 12.0000 do čak 20.000 dolara.

Pritom, i kada se kontejneri obezbede, rokovi isporuke su sa standardnih mesec do tri produženi na pet do šest meseci. Zbog toga proizvođači moraju da menjaju strategiju, pokazuju primeri „Ikee“ ali i „Benetona“, koji je juče najavio selidbu u Evropi i severnu Afriku.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike