Nema igre s "Ikeom": Kinezi izgubili posao u 57 zemalja zbog lažiranog drveta

18.12.2020

12:34 >> 13:10

0

Čuvena švedska kompanija saopštila je danas da prekida saradnju sa kineskim dobavljačem drveta jer su njeni stručnjaci otkrili malverzacije sa dokumentacij

Nema igre s "Ikeom": Kinezi izgubili posao u 57 zemalja zbog lažiranog drveta
Copyright Foto:Pixabay/y Konrad Krajewski

Tokom rutinske revizije dobavljača u Kini, Šveđani su otkrili falsifikovane dokumente o poreklu drveta u periodu od septembra 2019. do oktobra 2020. godine.

Kompanija je potom zaustavila prodaja proizvoda izrađenih od tog drveta, i to na 57 tržišta na kojima su bili u ponudi.

Pročitajte još

– Ovakvo kršenje pravila je potpuno neprihvatljivo i preuzimamo punu odgovornost za to. Suprotno je svim našim vrednostima, kao i onome ko smo i šta želimo da budemo kao kompanija. Naši kupci bi uvek trebalo da imaju poverenja da naša celokupna drvna građa potiče iz održivih izvora – navodi se u saopštenju “Ikee”.

Dodaje se da ta kompanija, kao veliki potrošač drveta, vrlo ozbiljno shvata svoju odgovornost prema društvu i životnoj sredini.

– Kako bismo osigurali da je sva drvna građa koju koristimo snabdevena na legalan način, radimo u skladu sa najvišim dostupnim standardima u industriji, sprovodeći približno 200 revizija svake godine. Zahvaljujući ovom sistemu, uspeli smo da otkrijemo drvo sa falsifikovanom dokumentacijom i brzo reagujemo – istakla je “Ikea”.

Ta kompanija sarađuje sa približno 1.000 dobavljača u svetu i još većim brojem poddobavljača, a neki od njih su i u Srbiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike