Srbija je postala ozbiljan kandidat za Evropsku uniju: "Podrška svemu ovome treba da budu nove tehnologije"

04.10.2021

16:22

0

Autor: Nikola A.

Srbija je za četiri meseca donela četiri nova zakona u oblasti energetike što je našu zemlju učinilo ozbiljnim kandidatom za EU

Srbija je postala ozbiljan kandidat za Evropsku uniju: "Podrška svemu ovome treba da budu nove tehnologije"
Ilustracija - Copyright Pixabay

Živimo u vremenu u kome su se svi ujedinili u održivom razvoju i opstanku planete, a Srbija daje svoj doprinos, izjavila je državni sekretar u MInistarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković na panelu o energetici u okviru Beogradskog ekonomskog foruma.


- Planeta treba da bude do 2050. energetski neutralna, a načini su pitanja za sve nas. Vreme je vrlo neizvesno, promeljivo i brzo moramo da se suočavamo sa izazovima. Ceo svet se suočava sa energetskom krizom, jer su energenti poskupeli zbog ogromne tražnje posle kovid krize - rekla je Atanackovićeva.

Dodala je da ulogu u tome ne igra samo tržište, već visoka svetska politika.

- Dekarbonizacija je nasa stvarnost i toga je bilo svesno Minstarstvo i potredsednica Vlade, gde smo videli da zakoni nisu prilagođeni ovako važnoj oblasti - navela je državna sekretarka.

Istakla je da je Srbija za četiri meseca donela četiri nova zakona u oblasti energetike što je našu zemlju učinilo ozbiljnim kandidatom za EU.

Rekla je i da se Vlada okrenula građanima pružajući im mogućnost da postanu energetski efikasniji i da ugrade solarne panele.

- Podrška svemu ovome treba da budu nove teghnologije i zato smo izradili vodoničnu strategiju kao posaban deo strateških dokumenata izi oblasti energetike - istakla je Atanacković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike