Kod lekara se i u Srbiji može “na daljinu”

26.05.2021

09:07 >> 09:52

0

Telemedicina je sve popularnija i u Srbiji, pogotovo u vreme pandemije, a vrlo je praktična i za predstojeća putovanja u inostranstvo

Kod lekara se i u Srbiji može “na daljinu”
Copyright Dijagnoza na megabajt daleko: Telemedicina, Ilustracija:Pixabay/Tumisu

Za dobijanje relevantnog medicinskog mišljenja i neophodnog saveta u vezi sa rezultatima laboratorijskih testiranja odavno se u svetu ne mora ići u lekarsku ordinaciju. A to je danas sve prisutnije i u Srbiji, gde telemedicina, kako se ovaj proces “odlaska kod lekara na daljinu” zvanično zove, postaje prihvatljivo i pristupačno rešenje.

Pandemija kovida 19 otežala je mogućnost odlaska kod lekara, čak i za redovne preglede, a u slučaju kada se nalazite u inostranstvu, recimo na letovanju, čija sezona se bliži, vaš doktor je ionako daleko.

Tu je telemedicina spas, posebno u današnje vreme savremenih telekomunikacionih tehnologija, čija upotreba umnogome olakšava i dobijanje lekarske usluge.

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO), telemedicina predstavlja pružanje zdravstvene zaštite uz upotrebu informacione tehnologije, a za potrebe dijagnostike, terapije i prevencije bolesti, potrebe kontinuirane edukacije zdravstvenog osoblja i u interesu očuvanja zdravlja pojedinca i zajednice.

Potrebni samo mobilni telefon i internet veza

Prednost telemedicine, kada je klasičan pristup lekaru otežan ili čak nemoguć, ogromna je i može biti po život presudna. Potrebni su vam samo mobilni telefon ili kompjuter i internet veza da biste na svom jeziku svuda u svetu dobili lekarski savet, izvršili pregled, ili da vam se samo protumače rezultati laboratorijskih analiza i snimaka koje ste napravili.

Telemedicina koristi sve moguće načine savremene komunikacije, tako da klijent može da bude pregledan i savetovan putem video-poziva, telefonski ili čak samo internet četom.

I tu se ne pravi razlika u “nivou” medicinske usluge, jer su pacijentu dostupni i lekari opšte prakse jednako kao i specijalisti oblasti za čije usluge nije neophodan kontakt uživo.

Ova usluga svakako nije zamena za potpuni pregled u lekarskoj ordinaciji, ali u većini slučajeva akutne potrebe za medicinskom pomoći upravo su presudni brzina uspostavljanja dijagnoze i prva reakcija na terapiju.

Telemedicina nije nikakva digitalna novotarija, jer je u kliničkoj medicini u svetu prisutna poslednjih 30 godina. Kanadski radiolozi su kreirali prvi teleradiološki sistem 1950. godine, a američka NASA razvija telemedicinu od šezdesetih godina prošlog veka, jer su astronauti morali da budu lekarski “pregledani” i u svemiru. U Srbiji se začetak ovog vida lečenja javlja krajem devedesetih godina prošlog veka.

Pročitajte još:

Telemedicina je u svetu značajno počela da se razvija u poslednjih pet godina, kada je postala pristupačna i “običnom svetu”. Danas su, tako, ljudima dostupni medicinski servisi telekonsultacija, teledijagnostike (uz pomoć medicinskih informacija: nalaza, slika, video-snimaka…), telemonitoringa (daljinsko praćenje fizioloških parametara pacijenata)…, sve do telenege i teleedukacije.

U Srbiji u poslednje vreme telemedicinu više koriste psihoterapeuti, a u vreme kovida i pulmolozi, tako da ne čudi što se našla i u ponudi pojedinih osiguravajućih kuća.

Zbog prednosti telemedicine realno je očekivati da u budućnosti niko na put neće otići a da ne zna kome se i kako može javiti ako mu zatreba lekar “na srpskom” i da će ona postati naša svakodnevica.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike