Šta sve možemo da uradimo da zaštitimo svet oko nas?

10.06.2021

14:39

0

U Naftnoj industriji Srbije navode da su od 2009. godine u ekološke projekte širom Srbije uložili gotovo 120 miliona evra

Šta sve možemo da uradimo da zaštitimo svet oko nas?
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

U vremenu tehnološkog napretka i ubrzanog trošenja prirodnih resursa, jedan od osnovnih globalnih izazova je zaštita planete na kojoj živimo. Zato je važno da kao pojedinci damo svoj doprinos, dok velike kompanije nastoje da svoje poslovne procese usklade sa zaštitom životne sredine. Tako bar zvuči u teoriji, ali kakva je situacija kada sve ovo treba primeniti u praksi?

U Naftnoj industriji Srbije navode da su od 2009. godine u ekološke projekte širom Srbije uložili gotovo 120 miliona evra. Međutim, ta izdvajanja su značajno veća, jer je zaštita životne sredine u NIS-u obavezni deo svakog biznis projekta.

Promo/NIS

Kao primer u NIS-u navode “Duboku preradu“ koja je startovala prošle godine u Rafineriji nafte Pančevo. Ovo postrojenje omogućava da se dubina prerade nafte poveća na čak 99,2 odsto, što je u rangu najboljih svetskih rafinerija. To znači proizvodnju veće količine najkvalitetnijih goriva u Pančevu, kao i novi proizvod u Srbiji – naftni koks. Međutim, “Duboka prerada“ nema samo ekonomske benefite, već i značajne ekološke koristi. Radom novih postrojenja prestaje proizvodnja mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjuju se emisije sumpor-dioksida za 98,8 odsto.

Promo/NIS

Takođe, emisije praškastih materija manje su 52,8 odsto, a azotnih oksida za 9,8 procenata. Na ovaj način, objedinjeni su i finansijski i ekološki efekti.

Promo/NIS

U NIS-u navode da su sve aktivnosti na zaštiti životne sredine navedene u nedavno objavljenom verifikovanom Izveštaju o održivom razvoju, dostupnom na sajtu kompanije. NIS svojim poslovanjem doprinosi ostvarenju 12 od 17 ciljeva održivog razvoja UN, a unapređenje životne sredine je među prioritetima i u narednim godinama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike