Amerikanci kasne za Kinezima 15 godina u atomskoj energiji

17.06.2024

10:41

0

Američko istraživanje pokazuje veliki zaostatak SAD u visokotehnološkoj nuklearnoj energiji

Amerikanci kasne za Kinezima 15 godina u atomskoj energiji
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sjedinjene Američke Države kasne 15 godina za Kinom u razvoju visokotehnološke nuklearne energije, a tehnološki pristup uz podršku države i opsežno finansiranje Pekingu daju veliku prednost, navodi se u istraživanju Fondacije za informacionu tehnologiju i inovacije, nezavisnog istraživačkog instituta sa sedištem u Vašingtonu.

Kako je navedeno, Kina ima 27 nuklearnih reaktora u izgradnji sa prosečnim rokovima izgradnje od oko sedam godina, što je daleko brže od drugih zemalja, prenosi Rojters.

"Brzo postavljanje sve modernijih nuklearnih elektrana u Kini pokazuje da će kineska preduzeća imati prednost u postupnim inovacijama u ovom sektoru u budućnosti", prognozira se u izveštaju.
SAD imaju najveći broj nuklearnih elektrana u svetu, a administracija predsednika Džozefa Bajdena smatra da je taj izvor električne energije gotovo bez emisija ključan za suzbijanje klimatskih promena, navodi Rojters.

Nakon što su uključene dve velike elektrane u američkoj saveznoj državi Džordžiji 2023. i 2024. godine, uz probijanje troškova za milijarde dolara i posle više godina odlaganja, prestali su da se grade nuklearni reaktori u SAD.

Izgradnja jedne visokotehnološke elektrane otkazana je prošle godine.

Sa druge strane, kineske državne banke mogu da ponude povoljnije zajmove od onih koji su dostupni u zapadnim privredama, navodi Rojters.

Dodaje da je kineska industrija nuklearne energije imala koristi od trajne državne podrške i strategija lokalizacije koje su joj omogućile da dominira sektorima poput obnovljive energije i električnih vozila.

Prvi u svetu takozvani visokotemperaturni reaktor četvrte generacije hlađen gasom u zalivu Šidao uključen je na mrežu prošlog decembra, a kinesko Udruženje za nuklearnu energiju tvrdi da je projekat uključivao razvoj više od 2.200 komada opreme koji su prvi te vrste u svetu, sa ukupnom stopom lokalizacije materijala domaće proizvodnje od 93,4 posto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike