Đedović u Briselu: U strategijama Srbije je i nuklearna energija

21.03.2024

09:03

0

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović kaže da će se na Prvom samitu EU o nuklearnoj energiji videti šta je budućnost i srpske energetike

Đedović u Briselu: U strategijama Srbije je i nuklearna energija
Srbija Mađarska nuklearna adresa - Copyright Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je prvi Samit o nuklearnoj energiji u Briselu važan samim tim što nije reč o fosilnom gorivu, a da je delegacija Srbije tamo da sve to čuje i sagleda, kao i da predstavi svoje prioritete, ciljeve i izazove na putu energetske tranzicije.

Samit, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija, održava se danas u Briselu, a učestvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Jasno je da je reč o značajnom samitu, samim tim što je prvi, što se održava ovde u Briselu i što je privukao ogroman broj šefova država, i sa istoka i sa zapada, a sve to i govori u prilog tome da nuklearna energija, kao tema uopšte, dobija na značaju u raznim zemljama sveta i onim koji već koriste nuklearnu energiju i onim koji je ne koriste ili koje možda razmišljaju – navela je Đedović Handanović za Tanjug.

Ona podseća da je bilo mnogo debata u prošlosti u Evropi o tome koliko je nuklearna energija zaista zelena.

– Samim tim što nije fosilno gorivo i emituje manje CO2, to je značajno za proces dekarbonizacije kojima mnoge zemlje teže, pa mislim da treba sagledati šta će se o tome pričati – ističe Đedović Handanović.

Ona napominje da mnoge zemlje rade na novim, naprednim, manje rizičnim i jeftinijim tehnologijama, poput Amerike, Britanije, Francuske, koje prednjače u razvoju tih novih tehnologija.

– U kontaktu smo sa svim tim predstavnicima razvoja i u našim strateškim dokumentima smo razmatrali i opcije nuklearne energije kao izvora bazne energije, iako će gas će još neko vreme sigurno biti prelazno gorivo, ali to je ipak fosilno gorivo – kaže ministarka.

Naslov

Na prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija, okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva. Svetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

Prema njenim rečima, mnoge finansijski institucije već sada ne žele da finansiraju gasna postrojenja i nove gasovode.

– Mi ćemo nastaviti da se oslanjamo na gas, ali u postepenom izlasku, koji će trajati određeno vreme, jer to traži velika sredstva, kao i kada je ugalj u pitanju –  navodi ministarka.

Ona ističe da povećanje obnovljivih izvora energije iziskuje i vreme i finansijska sredstva.

– Kako da u perspektivi do 2050. godine obezbedimo dovoljne izvore bazne energije, to je ono što sve zemlje zanima, naravno i Srbiju, a mi smo tu da čujemo sve predloge i da aktivno učestvujemo u dijalozima i da vidimo kojim pravcem u narednim decenijama ćemo se i mi kretati – napominje Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, Srbija ima dve opcije - gradnja nuklearke ili suvlasništvo u nuklearki u Mađarskoj.

– Imamo mnogo suseda koji već imaju nuklearni program, a ono što je za nas bitno je svakako da osluškujemo šta se dešava u različitim zemljama, koje su opcije najbolje, koliko one koštaju, koliko treba vremena za njih i da jednostavno budemo spremni ukoliko za to bude potreba i kada dođe vreme i sa obrazovnim kadrom, jer to je prvi uslov i preduslov, ali i sa svim onim strateškim preduslovima i neophodnim razvojem i dokumentacijom, kao i sa svim onim što prati razvoj bilo kakvog projekta, pa i potencijalnog nuklearnog programa –  naglasila je ministarka.

Poručila je da je bitno sagledati sve, i koristi i troškove, i videti koje su to najbolje opcije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike