Kinezi na atomsku energiju: Za reaktore 17 milijardi dolara

01.08.2023

09:17

0

Autor: 24sedam

Peking ulaže u gradnju šest nuklearnih reaktora kako bi obezbedio „zelenu“ energiju i sigurnu struju

Kinezi na atomsku energiju: Za reaktore 17 milijardi dolara
Nuklearka - Copyright AP Photo/Iranian Presidency Office, Mohammad Berno, File

Kineska vlada odobrila je juče projekte za šest nuklearnih reaktora u zemlji koja je treća po broju atomskih centrala u svetu, iza Francuske i SAD

U širenje najvećeg svetskog projekta novih nuklearnih energetskih postrojenja uložiće se 17 milijardi evra.

Na sastanku 31. jula odobreno je po dva reaktora za svaku od sledećih lokacija: elektrana Šidaovan u provinciji Šandung, Ningde u provinciji Fuđen i Sjudabao u provinciji Ljaoning, prenosi državni medij "Paper".

Kina ima treći najveći broj nuklearnih elektrana na svetu, iza Francuske i SAD, i odgovorna je za 23 od 55 reaktora koji se trenutno grade širom sveta, prema Svetskom udruženju nuklearne energije, piše „Blumberg Adrija“.

Zemlja je odobrila izgradnju 10 novih reaktora 2022. godine, a analitičar Toni Fej iz kompanije „BOCI Riserč“. izjavio je da odobrenja koja su data u ponedeljak možda nisu kraj za ovu godinu, pošto je nekoliko drugih obalnih elektrana spremno da započne novu izgradnju.

„CGN Pauer“, jedan od vodećih operatera nuklearnih elektrana u Kini, bio je najveći dobitnik odluke Vlade, s obzirom na to da će četiri od šest novih reaktora biti zasnovana na njihovom dizajnu „hualong one“, rekao je Fei.

Odobrenja takođe mogu povoljno uticati na cene uranijuma, koje su se više nego udvostručile od 2019. godine, kada je Kina ponovo počela da odobrava nove reaktore nakon nekoliko godina obustave zbog sigurnosnih pregleda nakon japanske nuklearne katastrofe u Fukušimi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike