Mask preti zabranom Epla u Tesli, akcije padaju

11.06.2024

10:43

0

Autor: R.B.

Akcije Epla nastavile da padaju dok se podigla prašina oko bezbednosti i integracije ChatGPT u njihove proizvode

Mask preti zabranom Epla u Tesli, akcije padaju
Ilon Mask - Copyright Profimedia

Najava planova vezanih za primenu veštačke inteligencije trenuto druge najskuplje tehnološke kompanije na svetu, „Epla“, podigla je prašinu više nego što je iko očekivao. Neočekivano je i to što su zbog tih planova akcije sa u poslednje vreme opčinjavajućim AI – pale.

Cena je trenutno niža za gootovo jedan odsto nego što je bila u poslednjih pet dana, a samo juče pad je bio gotovo dva. Razlog su turbulencije koje je izazvala najava kompanija kojom upravlja čuveni Tik Kuk, partnerstvo s kompanijom „OpenAI“, tvorcem ikone veštačke inteligencije „ChatGPT“.

Screenshot: Google Finance
Današnje trgovanje akcijama Epla

 

Ideja izrečena na skupu „The Worldwide Developers Conference“ (WWDC) u Kupertinu (Kalifornija), je da AI alatke postanu sastavni deo svih „Epl“ uređaja - od „ajfona“ do „meka“. To je samo na tržištu pametnih telefona 1,5 milijardi uređaja, a samim tim i korisnika.

Ova vest učinila je da neki „podignu obrve“ a sigurno je ražestila Ilona Maska, šefa „Tesla motorsa“, vlasnika platforme X (Tvitera), kompanije „SpejsX“, „xAI“…

Maska je upozorio da će zabraniti upotrebu svih „Epl“ uređaje u svojim kompanijama, ako softver „OpenAI“ za veštačku inteligenciju bude integrisan u operativni sistem. Za Maska to je neprihvatljiv bezbednosni rizik.

A on zna o čemu govori jer ima i svoj AI startap „xAI“ kao i i četbot Grok, podseća „Blumberg“.
IZ „Epla“ odgovaraju da je „zaštita privatnosti ugrađena kada se pristupa ChatGPT-ju unutar Sirija. OpenAI ne čuva zahteve, a IP adrese korisnika su skrivene".

Mask, s druge strane, tvrdi da ta kompanija ne može da napravi sopstvenu veštačku inteligenciju a da "nema pojma šta se zapravo dešava kada se podaci predaju OpenAI".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike