Berzanski pobednici 2023. u Evropi: Malo AI, malo mršavljenje

29.12.2023

11:50

0

Autor: R.B.

Akcije kompanija koje se bave veštačkom inteligencijom ali i one „lekovima“ za mršavljenje pobednice evropske berze u 2023.

Berzanski pobednici 2023. u Evropi: Malo AI, malo mršavljenje
Copyright Profimedia

Pomama oko „lekova“ za mršavljenje (zapravo lekova za nešto drugo od kojih se i mršavi) i veštačke inteligencije, praćena rastom tržišta krajem godine, obeležila je 2023. godinu za evropske berze. Za investitore u obnovljive izvore energije, naćalost, ali i neka velika luksuzna imena, bila je to više godina za zaborav, piše „Blumberg“.

– Pobednici i gubitnici odražavaju globalne trendove, a ne lokalne makro događaje -- rekao je Luis Grant, viši portfolio menadžer za globalne akcije u „Federated Hermesu“.

Lusi vidi osnove za nastavak oporavka do 2024. godine, ali je upozorio da apetit za rizikom "ostaje slab". Takvog mišljenja je i Ema Vol, šef odeljenja za investicione analize i istraživanja u „Hargrivs Lansdaunu“.

– Svako ekonomsko kolebanje će najteže pogoditi akcije tehnoloških kompanija, a taj novac će se onda sliti u sredstva sa nižim rizikom – rekla je Vol.

AI povećava zalihe opreme za čipove

Udeo u kompanijama „BE Semikondakter industries NV“ i „ASM Internešenel NV“ su se više nego udvostručile, pri čemu su obe kompanije viđene kao pobednici pomame za veštačkom inteligencijom i trke za proizvodnju manjih, bržih čipova.

„ASML Holding“, jedna od najvećih evropskih kompanija, takođe je imala dobru godinu - iako se sada suočava sa izazovom navigacije u rastućem trgovinskom ratu između SAD i Kine

Novo - najveća evropska kompanija po tržišnoj vrednosti

Lekovi za mršavljenje „ozempik“ i „vegovi“, danske kompanije „Novo“, ove godine su postali sinonim za preteranom pomamom, a neki analitičari predviđaju da bi tržišna vrednost ove kompanije mogla da dostigne 100 milijardi dolara do 2030.
Porast akcija od 49 odsto postavio je dansku kompaniju iznad ikone luksuza “LVMH-a“, i time je postala najveća evropska kompanija po tržišnoj vrednosti. Ali odavde bi put mogao postati teži, sa sve većom konkurencijom drugih farmaceutskih firmi i vrednovanjem koje neki sada vide kao nategnuto.

Oporavak maloprodajnih akcija

Posle tužne 2022, maloprodajne akcije su se vratile sa velikom brzinom u 2023. Sektor je porastao za 35 odsto, što ga čini podgrupom sa najboljim učinkom ove godine, sa dobicima koje predvode „Henes & Moric AB“ i „Zara“.

Nekretnine krenule nizbrdo

Švedski upravljač nekretninama „Samhalsbignadsbolaget i Norden AB“, ili kraće „SBB“, pao je za 70 odsto, izgubivši svoje mesto u evropskom referentnom indeksu.
Dok su mnoge druge evropske kompanije koje se bave nekretninama zabeležile rast krajem godine usled nade da su kamatne stope dostigle vrhunac, investitori su i dalje nervozni zbog švedskih firmi za nekretnine, koje treba da refinansiraju ili otplate oko 12 milijardi dolara obveznica i hibridnog duga 2024. godine.

Trgovcima na malo pomogli su zaostala potražnja i usporavanje inflacije, iako bi usporavanje globalnog rasta i zaostali uticaj povećanja kamatnih stopa mogli pogoditi potrošačku potrošnju i sledeće godine.

Za akcije OIE godina za zaborav

Akcije zelene energije su pale u 2023. jer su više kamatne stope povećale troškove finansiranja razvoja energije iz vetra i solarne energije, dok su rastući troškovi materijala koji se koriste za izradu turbina dodatno pogoršali probleme.

„Orsted AS“, koji je pretrpeo ogromnu štetu na napuštenim projektima vetrogeneratora, i “Simens Enerdži AG“, koji je tražio pomoć vlade da obezbedi svoje finansije, pali su za oko trećinu.
Ipak, „Vestas vajnd sistem“ je prošao bolje na berzi, sa nedavnim povećanjem izgleda koji je pomogao akcijama da ove godine dobiju 6,4 odsto.

Rast luksuznih akcija usporio zbog Kine

Naizgled nezaustavljiv skup za luksuzne akcije zastao je 2023. jer je kineska ekonomija posrnula, dok su više kamatne stope i inflacija vršili pritisak na potrošače širom sveta.
Ali, postojao je širok raspon unutar sektora — vlasnik „Gučija“, „Kering SA“, i proizvođač trenč mantila „Barberi grup“ pali su za dvocifrene procente, ali je „LVMH“ završio godinu za 7,5 odsto više.
Rezultati u prvom tromesečju će se pažljivo pratiti, a investitori očekuju slab početak 2024. pre oživljavanja u drugoj polovini.

„Bajerova“ razmatra tmurne scenarije

Akcije nemačkog hemijskog džina „Bajer AG“ sa padom od 31 odsto predstavljaju jedne od najlošijih u Evropi ove godine, i to sa velikim gubicima tokom samo jedne nedelje u novembru.
Oko 7,6 milijardi evra (8,4 milijarde dolara) u vrednosti je zbrisano u jednom danu nakon šokantne presude porote u parnici oko preparata „raundap“ (koji je stigao sa kupovinom američkog „Monsanta“), zajedno sa vestima da „Bajer“ zaustavlja studije za važan lek.

Sledeću godinu je teško predvideti, a „Blumberg“ je izvestio da je firma angažovala nekoliko timova bankara da razigraju različite scenarije mogućeg raspada.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike