Mask hoće veću kontrolu: Ništa od više AI u Tesli dok…

16.01.2024

10:55

0

Milijarder i najveći akcionar „Tesle“, Ilon Mask, traži veću kontrolu nad kompanijom pre nego što se krene u razvoj AI

Mask hoće veću kontrolu: Ništa od više AI u Tesli dok…
Ilona Mask - Copyright Profimedia

Ilon Mask želi da čvršće drži volan „Tesle“, drugog po veličini svetskog proizvođača električnih automobila. Najveći individualni akcionar američke kompanije, u kojoj ima 12% udela, kaže da bi pre pravio proizvode veštačke inteligencije (AI) van kompanije, ukoliko u njoj ne dobije 25 odsto glasačke kontrole, prenosi „Blumberg Adrija“.

– Ne osećam se komforno da razvijam AI bez tolike kontrole firme. To je dovoljno da upravljam ali i taman toliko da mogu da budem preglasan. Sa 15% mogui lako da budem preglasan iz sumnjivih razloga – objasnio je u tvitu Mask.

Mask je na objavio zašto mu je potreban još jedan veliki kompenzacijski paket da bi ostao motivisan i podsetio da kompanija još čeka presudu u tužbi akcionara protiv ranijeg paketa od 55 milijardi dolara, što je bio iznos bez presedana u to vreme.

Musk je u objavi na mreži u sopstvenom vlasništvu X (Tviter), objasnio da je „Tesla“ zapravo skup desetak startapova i da je mnogo više od automobilske kompanije.

U poređenju sa američkom automobilskom ikonom „Dženeral motorsom“ (GM) Mask ukazuje da „Tesla“ razvija humanoidnog robota „Optimus“, da ulaže više od milijardu dolara u svoj projekat superkompjutera „Dojo“, koji će obučavati modele mašinskog učenja koji stoje iza sistema za samostalnu vožnju.

Analitičari samo za poslednji projekat procenjuju da bi mogao dodati 500 milijardi dolara „Teslinoj“ vrednosti.

Na Teslinom događaju AI Day 2021, Mask je poručio da je "Tesla verovatno lider u AI-ju za realan svet".

Najbogatija osoba na svetu (251 milijarda dolara imovine po poslednjoj proceni „Forbsa“) bori se sa nezadovoljstvom deoničara zbog mnoštva pitanja - od „Teslinog“ planiranja sukcesije do optužbi da Maska ometa rad sa X-om.

Kompaniju takođe pogađa mnoštvo negativnih vesti, uključujući preokret u domenu električnih vozila kod giganta za iznajmljivanje automobila „Herc Global“ koji raspordaje flotu „tesli“ i vraća se standardnim SUS vozilima, kao i smanjenje cena u Kini i znaci rasta troškova rada.

– Šta je Tesla? Kompanija za automobile, energiju ili veštačku inteligenciju?. Ako to nije AI kompanija, onda ne vidim problem u osnivanju nove kompanije. Uz to, ne vidim da bi njegovo ponašanje ili način obraćanja sada koristili bilo kojoj od njegovih kompanija – objašnjava nedoumice akcionaa i javnosti ", poručio je Daniel Kolar, šef sektora za automobile i mobilnost konsultantske kuće „Intralink“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike