Veliki skok poverenja: EBRD ažurirala prognozu rasta BDP-a Srbije

15.05.2024

10:19

0

Autor: R.B.

Srpska ekonomija će ove godine porasti za 3,5 odsto, nova je prognoza Evropske banke za obnovu i razvoj

Veliki skok poverenja: EBRD ažurirala prognozu rasta BDP-a Srbije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećala je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za ovu godinu. Umesto prethodno procenjenih 2,5% godišnje, rast će u 2024. godini biti 3,5%, usled snažne industrijske proizvodnje, realnog rasta trgovine na malo i turizma.

U 2025. godini EBRD očekuje se da će BDP Srbije dostići 4% uvećanja, navedeno je u saopštenju. To je solidan rast, iako je Srbij potrebno da ima duži niz godina sa rastom od 5% i više procenata kako bi smanjila zaostatak za zemljama Centralne i Istočne Evrope. Prema izjavama ministra finansija, Siniše Maloig, trenutni kratkoročni rast BDP-a je 5,9%.

Prethodna prognoza EBRD-a za Srbiju za 2024. godinu urađena je u septembru prošle godine. Od tada se pokazao snažan rast u prvoj polovini ove godine, vođen većom domaćom tražnjom i investicijama Evropske unije (EU), a delom je rezultat pada inflacije i relativno blage fiskalne politike.

Prognoze za Srbiju su objavljene kao deo izveštaja EBRD o regionu Zapadnog Balkana, regiona gde se predviđa usporavanje rasta, pošto konstantno visoka inflacija zadržava domaću tražnju i potiskuje potražnju.

Što se tiče Srbije u 2024, industrijska proizvodnja, trgovina na malo i turizam u prva dva meseca ukazuju na snažan rast Srbije. Očekuje se da će se inflacija vratiti unutar ciljanog koridora centralne banke (3±1,5%) do kraja godine uz nastavak stroge monetarne politike.

Makedoncima pada BDP

Narodna banka Makedonije (NBRM) objavila je danas ažuriranu prognozu privrednog razvoja te zemlje u kojoj je revidirala naniže prognozu ekonomskog rasta u 2024. sa 3% na 2,6%.

Za 2025. prognozira se ubrzanje na 3,6%, objavljeno je na sajtu NBRM.

Deficit je nastavio smanjenje, uz povećanje izvoza roba i usluga i smanjenje uvoza roba.
Za 2025. godinu očekuje se ubrzanje rasta na 4%, podržano povećanjem potrošnje domaćinstava kao i javnih investicija uz dalji pad inflacije. Svoj deo odigraće i pripreme za Specijalizovanu međunarodni izložbu EXPO 2027. u Beogradu, kažu iz EBRD.

U izveštaju se pominje i poslednja revizija stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, i sada se čeka odobrenje Odbora MMF-a kojim bi se se Vladi Srbije omogućio pristup 400 miliona evra.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji, sa više od devet milijardi evra investicija kroz 354 projekta, većinom u privatnom sektoru. Fokus EBRD u Srbiji je na podršci konkurentnosti privatnog sektora, tranziciji zelene energije i održivoj infrastrukturi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike