Za godinu dana u Srbiji još 100 italijanskih kompanija

24.05.2024

16:26

0

Kompanije iz Italije preko svojih kancelarija u Beogradu praktično servisiraju ceo region, istaknuto na skupu srpskih i italijanskih privrednika u Trstu

Za godinu dana u Srbiji još 100 italijanskih kompanija
Srpska delegacija u Trstu - Copyright Tanjug/Ministarstvo poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva

Samo u poslednjih godinu dana u Srbiji je osnovano više od 100 preduzeća sa italijanskim ili mešovitim italijansko-srpskim kapitalom, istakao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS), Marko Čadež, danas u Trstu.

– To je već veliki rezultat. U tom periodu, skoro sve najvažnije agencije za finansiranje i promociju investicija iz Italije su otvorile svoje kancelarije u Beogradu, odakle praktično servisiraju ceo region. To je jako važno, ove agencije ranije nisu bile uopšte prisutne u našem regionu – istakao je Čadež u Trstu, gde učestvuje na poslovnom forumu Italija-Srbija "Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju".

Prilika za saradnju su, istakao je Čadež, projekti u Srbiji koje su na Forumu prestavili premijer Miloš Vučević, ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujovuć, ministar trgovine Tomislav Momirović, kao i ministar za građevinu i infrastrukturu Goran Vesić.

– Nas očekuje veliki investicioni ciklus u zelenu agendu, ozelenjavanje i modernizaciju naše industrije. To je ono sve što je Italija prošla. Ima “nou-hau“, ima kompanije i tehnologije koje mogu da rade sa našim kompanijama i zbog toga smo, između ostalog, i ovde – istakao je Čadež.

Kada je u pitanju prehrambena industrija, Čadež je naveo da je pozvao italijanske kompanije da dođu u Srbiju i da im je objasnio da postoji dosta potencijala za saradnju u prerađivačkoj industriji i da u partnerstvu sa srpskim kompanijama mogu da dođu do tržišta do kojih ne mogu da dođu iz Italije jer, kako kaže, Srbija danas kroz mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini ima dostupnost od  2,8 milijarde potrošača.

Sledeći forum možda u Srbiji

Posle prva dva poslovna foruma srpskih i italijanskih privrednika, Čadež očekuje za šest meseci da se održi sledeći forum, ovaj put moguće u Srbiji.

Dodao je da je na današnjem Forumu prisutno 250 kompanija, otprilike isti broj italijanskih i srpskih i napomenuo da se PKS u organizaciji ovog događaja posebno posvetila pripremi B2B sastanaka, odnosno sastanaka između kompanija.

– "Više od 500 susreta je zakazano pre samog događaja. Očekujemo da će biti sigurno još toliko. I od tih susreta očekujemo, pre svega, nove ugovore i nove poslove – zaključio je Čadež.

Predsednik Konfindustrije Srbija, Patricio Dei Tos, italijanski privrednik, vlasnik jedne fabrike u Srbiji i tri u Italiji, naveo je da mu iskustvo u Srbiji potvrđuje da se u našoj zemlji može napraviti dobar posao.

Dodao je da je pozivao i druge italijanske preduzetnike da dođu u Srbiju, jer kako kaže, u Srbiji je moguće internacionalizovati biznis.

Ovaj forum je ocenio kao važan za Italijane i za povezivanje dve države, Srbiju i Italiju, koje po njegovim rečima imaju perspektivu dobrih poslovnih odnosa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike