Vučević u Trstu: Evropska unija nepotpuna bez Zapadnog Balkana! (FOTO)

24.05.2024

13:25

0

Premijer je poručio i da će Srbija čuvati mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana, ne zato što je to očekivanje nekog drugog, već zato što je to njen interes

Vučević u Trstu: Evropska unija nepotpuna bez Zapadnog Balkana! (FOTO)
Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je cij Srbije da bude punopravni član Evropske unije, navodeći da je nemoguće zaokružiti evropsku priču bez prijema Zapadnog Balkana.

Vučević je, u uvodnom obraćanju na Poslovnom forumu Italija - Srbija u Trstu, na kojem je govorio i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani, poručio da je bez prijema Zapadnog Balkana u EU sama Evropa nepotpuna.

Premijer je poručio i da će Srbija čuvati mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana, ne zato što je to očekivanje nekog drugog, već zato što je to njen interes.

"Nismo nasedali na provokacije onih koji su manje odgovorni jer čuvajući mir, mi čuvamo našu ekonomiju. Želimo da ljudi budu zadovoljni životom u Srbiji i da otvaramo fabrike, kao i da čuvamo životnu sredinu", rekao je Vučević u Trstu.

Obraćajući se na skupu italijanskih i srpskih privrednika, Vučević je kazao da su javne finansije u Srbiji stabilne i da ih karakteriše nizak nivo budžetskog deficita, što je, kako kaže, potvrdio i Međunarodni monetarni fond.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević
 

"Ključni projekat za Srbiju jeste 'Skok u budućnost 2027', uključujući i manifestaciju EXPO 2027., a ceo projekat predstavlja investiciju od oko 17 milijardi evra koji će pokriti najvažnije oblasti", naveo je Vučević.

On je istakao da je Srbija država koja ima šta da ponudi italijanskim partnerima u svim oblastima, od energetike, poljoprivrede, infrastrukture i želi da se u pozitivnom smislu takmiči sa svim zemljama evropskog kontinenta.

Vučević je podsetio da u Srbiji radi više od 1.300 italijanskih preduzeća zapošljavajući 27.000 ljudi, a robna razmena je sa Italijom prošle godine iznosila oko 4,5 milijardi evra.

"Mi želimo da razmena raste na obostranu korist i da od toga imaju korist i italijanski i srpski privrednici", poručio je predsednik vlade.

Vučević je istakao i da privredu Srbije karakteriše makroekonomska stabilnost koja se ogleda u rastu BDP-a i da je zvanična projekcija da će rast biti između 3 i 4 odsto u narednom periodu.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević
 

Prema njegovim rečima, Srbija ima i rekordan priliv stranih direktnih investicija koji je u 2023. godini iznosio 4,5 milijardi evra, a smanjena je i stopa nezaposlenosti na devet odsto.

Vučević je pozvao italijanske kompanije da budu deo manifestacije Ekspo, a izrazio je i zadovoljstvo što će danas u Trstu biti potpisano više međudržavnih ugovora. Italija je prva država koju je Vučević posetio u ulozi predsednika Vlade Srbije.

U Trstu se održava Poslovni forum Italija - Srbija "Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju", a sa Vučevićem su i ministri Irena Vujović, Goran Vesić, Tomislav Momirović, Dubravka Đedović i Aleksandar Martinović.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike