Poziv iz vrha PKS: Italijani da još investiraju u Srbiju

23.05.2024

14:58

0

Autor: R.B.

Visoka tehnologija kao nadogradnja tradicionalnih sektora saradnje biće tema susreta srpskih i italijanskih privrednika u sutra Trstu

Poziv iz vrha PKS: Italijani da još investiraju u Srbiju
Marko Čadež - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Zelena tranzicija, informaciono komunikacione tehnologije, veštačka inteligencija i biotehnologije, pored tradicionalnih sektora saradnje, biće u fokusu Poslovnog foruma srpskih i italijanskih privrednika koji se održava sutra u Trstu, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u intervjuu za italijansku novinsku agenciju „Nova“.

– Ekonomske odnose Italije i Srbije karakteriše višedenijska uspešna saradnja, koja sada dobija nove šanse za dalje unapređenje. Poslovni forum srpskih i italijanskih privrednika, drugi za godinu dana, okupiće više od 200 kompanija, a učestvovaće i visoki politički zvaničnici, što je veoma značajno jer su mnogi naši projekti deo velikog Vladinog državnog plana i finansiraju se iz javnih izvora, poput onih o infrastrukturi, zelenoj tranziciji, održivosti – najavio je predsednik PKS.

Čadež je podsetio da U Srbiji radi 1.300 italijanskih kompanija koje zapošljavaju oko 30 hiljada ljudi, skoro kao jedan „mali grad“.

– Italija je jedan od naših većih trgovinskih partnera, sa kojim smo dostigli razmenu robe i usluga od oko 5 milijardi evra, a 60 odsto italijanskih kompanija u Srbiji su mala i srednja preduzeća – precizira Čadež.

Fijat, Fintel...

Predsednik PKS navodi da su italijanske kompanije bile preteča u mnogim sektorima, poput "Fijata" u automobilskoj industriji i zajedničkog preduzeća "Fintela" i "MK Grupe", koje je sagradilo prvi vetropark u našoj zemlji.

Istakao je da je Srbija jedna od zemalja sa najvećim privrednim rastom na kontinentu u poslednjih pet godina, a pokretačka snaga su najinovativniji sektori.

– IKT sektor kontinuirano raste oko 40 odsto godišnje a stopa rasta se i dalje povećava. Na polju novih tehnologija, Srbija je danas prepoznata kao jedan od najkonkurentnijih centara. Imamo 6,5 miliona stanovnika i očekuje se da vrednost izvoza softvera ove godine dostigne oko 5 milijardi evra, a deset milijardi će, prema projekcijama, dostići  2027. Tu  konkurentsku prednost prepoznaju italijanske kompanije i dolaze u Srbiju – naglasio je Čadež.

Među tradicionalnim sektorima najvažniji je infrastrukturni, a kako ističe, „kec u rukavu“ je EXPO 2027, koji će se održati u Beogradu.

Ukazao je da će Beograd 2027. biti centar sveta, da se očekuje se ogroman razvoj u oblasti nekretnina i infrastrukture i da je to prava prilika za italijanske kompanije. – Trst je veoma važan kao pomorsko čvorište i centar trgovine između Zapadne Evrope, Italije i našeg jugoistočnog dela Evrope. Veze postoje, samo se moraju potpuno modernizovati – dodao je.

Predsednik PKS podsetio je na konkurentsku prednost Srbije zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini, ne samo sa EU, već sa Turskom, Kinom i sa svim bivšim sovjetskim republikama, koji omogućuju direktan bescarinski pristup tržištima sa 2,8 milijardi potrošača.

– Zapadni Balkan je region u Evropi koji će imati najveći rast u narednih pet do sedam godina, računajući početnu tačku na kojoj smo sada – primećuje predsednik PKS i dodaje da postoje i značajni kapaciteti u hidroenergetskom sektoru  i u oblasti solarne energije.

Ekonomska povezanost Srbije i Italije je deo šire geografske vizije, regiona Zapadnog Balkana i Evrope. Ekonomske perspektive i mogući pravci delovanja za jačanje italijanskog prisustva u regionu su upravo ono što predviđa strateški plan za Jadransko-balkanski region Ministarstva spoljnih poslova Italije, kreiran u februaru 2023. u saradnji sa institucijama ICE, SACE, SIMEST i diplomatskim predstavništvima.

U periodu od 2023. do početka 2024. godine u Beogradu su otvorene kancelarije SACE, SIMEST i Cassa Depositi e Prestiti (Cdp).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike