Prvo u Beograd: Italijani pojačali prisustvo na Balkanu otvaranjem CDP

01.02.2024

12:35

0

U Beogradu je danas otvorena prva kancelarija italijanske finansijske institucije za razvoj i saradnju "Kasa depoziti e prestiti" van Evropske unije

Prvo u Beograd: Italijani pojačali prisustvo na Balkanu otvaranjem CDP
Sa Srpsko-italijanskog foruma u Beogradu 2023. - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Kancelarija italijanske finansijske institucije za razvoj i saradnju "Kasa depoziti e prestiti" (Cassa Depositi e Prestiti – CDP), namenjena čitavom regionu Zapadnog Balkana, otvorena je u Beogradu i to kao prva van teritorije EU.

Kako je rečeno na otvaranju, ova kancelarija je deo šire strategije usmerene na jačanje prisustva i aktivnosti u podršci inicijativama održivog razvoja italijanskih kompanija u ekonomijama u ekspanziji.

Izvršni direktor CDP-a, Dario Skanapjeko, izjavio je da je cilj otvaranja kancelarije te institucije u prestonici Srbije da poboljša odnose koje ona ima sa preduzećima koja se nalaze u zemljama u ovom delu sveta.

– Srbija je veoma važna za Italiju, ne samo zbog geografske blizine, već i zbog dobrih ekonomskih i trgovinskih odnosa koje imamo. CDP je veliki finansijer različitih investicija i ovde je da pomogne kako italijanskim, tako i srpskim preduzećima – rekao je on.

Skanapjeko je naglasio da će CDP danas potpisati dva važna ugovora, jedan je sa Unikredit bankom Srbije, a drugi sa bankom Inteza Srbija i da je vrednost tih ugovora 50 miliona evra.

– Takođe, potpisaćemo i sa Elektroprivredom Srbije (EPS) jedno pismo o namerama i to je samo početak nekih naših aktivnosti koje želimo nadalje da razvijamo ovde u Srbiji – kazao je izvršni direktor CDP-a.

Prema njegovim rečima, inače u  fokusu ove italijanske finansijske institucija za razvoj i saradnju je razvoj malih i srednjih preduzeća i dva ugovora sa italijanskim bankama koje posluju u Srbiji se odnose baš taj segment,  a sve u okviru zelene, odnosno energetske tranzicije.

"Još jedna oblast koja je važna, to su infrastrukture, jer znamo da se ovde ulaže u nove poslove, pogotovo u železničkom sektoru. Tu je uvek energetika i energetska tranzicija. Znači, CDP je ovde da pomogne firmama koje se pre svega bave i imaju aktivnosti u ovom sektoru", naglasio je Skanapjeko.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike